Decennia aan onderdrukking: de Oeigoeren
“Hedendaagse concentratiekampen’’, zo noemde Amerikaanse Republikein Chris Smith de kampen waar Oeigoeren vastzitten in China. Al decennia lang worden de Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep in Xinjiang, onderdrukt en gevangen genomen door de Chinese overheid.
Naar schatting van deskundigen zitten er ruim een miljoen Oeigoeren vast. Uit gelekte Chinese overheidsdocumenten, gepubliceerd door de New York Times, blijkt dat de kampen bedoeld zijn om de Oeigoerse taal, cultuur en het islamitische geloof te verdrijven. Oeigoeren worden gescheiden van hun families, opgesloten en gemarteld. Door kinderen van ouders te scheiden kan de taal en cultuur niet doorgegeven worden aan de volgende generatie. De Chinese overheid ontkent dat het doel van de kampen is om de Oeigoerse taal, cultuur en het geloof te verdrijven. De overheid spreekt van trainingskampen met als doel het bestrijden van terreur, infiltratie en separatisme. Zowel gevluchte Oeigoer Abdusalam Gheni van vereniging FreeUyghur, als Yara Boff Tonella van Amnesty International zien de uitgelekte documenten als bewijs van het systematisch onderdrukken van de bevolkingsgroep.
In de Verenigde Staten heeft het huis van Afgevaardigden dinsdag een wetsvoorstel aangenomen wat er voor moet zorgen dat de VS haar kritiek uitspreekt tegen China. Wanneer dit goedgekeurd wordt door de Senaat zal dit bij de Amerikaanse president Donald Trump terecht komen. Dat andere landen zich bezighouden met de situatie van de Oeigoeren in China is volgens Abdusalam van FreeUyghur noodzakelijk. “De Chinese regering zal niet uit zichzelf stoppen met deze jarenlange onderdrukking en discriminatie. Andere landen moeten China normen en waarden op dit gebied bijbrengen.”
Yara Boff Tonella zegt namens Amnesty het eens te zijn met Abdusalam. Volgens haar moet er zowel op internationaal, als persoonlijk niveau druk gezet worden. Zo heeft Amnesty een petitie opgezet. De handtekeningen zullen aangeboden worden bij de Chinese ambassade. “Hoe meer handtekeningen, hoe meer druk en hoe moeilijker het te negeren is voor de Chinese regering”, aldus Yara Boff Tonella.
Niet alleen Amnesty voert actie voor de Oeigoeren, de Nederlandse vereniging FreeUyghur houdt regelmatig demonstraties bij de Chinese ambassade. Vereniging FreeUyghur bestaat uit gevluchte Oeigoeren en hun families. Met de demonstraties probeert de vereniging de onderdrukking en discriminatie te stoppen zodat ze terug kunnen naar hun eigen land.