Droom groot, geloof in jezelf, close the Dream Gap

FOTO: Maxpixel

Iedereen kent haar wel: Barbie. Ze heeft zes verschillende gezichten gehad, elf huizen en meer dan 200 carrières. En dit jaar is ze zestig geworden. Om dat jubileum te vieren is speelgoedfabrikant Mattel begonnen met een nieuw project: het ‘Dream Gap’ project. 

“Uit onderzoek van de universiteit van New York is gebleken dat meisjes vanaf hun vijfde gaan geloven dat ze minder slim zijn en minder in staat zijn grote dingen te doen dan jongens. Ze geloven niet langer dat ze alles kunnen doen wat ze willen en gaan kleiner dromen,” vertelt een woordvoerder van Mattel. “We zijn bij Mattel een GoFundMe gestart en al het geld dat we opbrengen gaat naar goede doelen die zich bezighouden met het aanmoedigen van meisjes om in zichzelf te geloven.” Op het moment is het bedrag dat Mattel hoopt op te halen 350.000 dollar.

Geloof het of niet, maar ondanks alle controversie om Barbie heen, is ze altijd al, sinds ze op de markt kwam in 1959, een relatief geëmancipeerd rolmodel geweest. “Barbie introduceerde een nieuwe manier van spelen,” vertelt M.G. Lord, auteur van het boek Forever Barbie. “Meisjes konden zichzelf projecteren op deze pop in een ingebeelde volwassen wereld waar ze alles konden zijn en doen wat ze maar wilden.” In 1965 was Barbie al een model geweest, ballerina, tennisster, stewardess, verpleegster, zakenvrouw, docent en astronaut. Het was de bedoeling dat meisjes zichzelf konden zien in wat voor beroep dan ook, in plaats van als echtgenote of moeder. Barbie moest meisjes groot laten dromen.

En dat is precies het doel van het Dream Gap project. Samen met dit project heeft Mattel dit jaar de “Inspiring women” poppen uitgebracht, om meisjes bekende en inspirerende vrouwen te laten zien die grootse dingen gedaan hebben. Deze lijn heeft onder anderen een Rosa Parks-pop, Elizabeth I en Sally Ride. Ook zijn er nieuwe carrières voor Barbie bijgekomen, waaronder rechter, astrofysicus, tandarts en journalist. “Barbie gaat met de tijd mee,” aldus de woordvoerder. “En het is tijd dat meisjes gaan geloven dat zij alles kunnen zijn.”