Dag Sinterklaasje, dag, dag Zwarte Piet

LEEUWARDEN

Door: Fleur Mooren

“Ik sta hier om te laten zien dat ik ook gewoon een Leeuwarder ben en dat ook ik inspraak heb op hoe de intocht in mijn stad wordt vorm gegeven.”

Inmiddels is hij alweer terug naar Spanje, maar een paar weken geleden kwam de lieve Sint weer aan in meerdere plaatsen in Nederland. Zo ook in Leeuwarden. Hier alleen met Zwarte Pieten. Dat de gemeente nog niet is overgestapt naar de roetveeg Piet zorgde er voor dat er een groepje van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht is gaan demonstreren.

De discussie rondom Zwarte Piet is inmiddels bekend in de Nederlandse samenleving. Uitgemolken, zullen sommige de discussie zelfs noemen. Vlak voor Sinterklaastijd begint het al en vaak sluimert het na vijf december nog wel even door. Overigens niet voor iedereen, voor tegenstanders van Zwarte Piet is het een issue dat het hele jaar door speelt. “Het hele jaar door zijn we er mee bezig en vaak weten mensen dat niet omdat het niet, zoals de demonstratie, heel erg op de voorgrond speelt. We hebben bijvoorbeeld gesprekken met de gemeente, het intocht comité, ondernemersverenigingen en scholen. Demonstreren bij de intocht zie ik eigenlijk als uiterste redmiddel en niet als het geheel,” vertelt Jesse, perswoordvoerder van KOZP Leeuwarden. 

Door: Fleur Mooren

Sociaal psychologisch onderzoeker Hans van de Sande vergelijkt de Zwarte Pietendiscussie met de houding van de samenleving naar homoseksualiteit. Die houding is ook met de jaren mee veranderd. Daarnaast legt Van de Sande uit dat veranderingen nooit in een keer zullen gaan. “Er is minstens een generatie nodig voor verandering, maar vaak meer.” Naast de vaststelling dat verandering veel tijd nodig heeft legt Van de Sande ook uit waarom er een groep is die deze traditie zo graag op deze manier wil behouden. “Mensen zijn van nature conservatief ingesteld. Ze willen graag houden wat ze kennen en doen.”

Bij de demonstratie tijdens de intocht waren niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet, ook felle voorstanders waren aanwezig. Door situaties bij voorgaande demonstraties en dreiging via sociale media was er genoeg politie op locatie zodat het niet uit de hand kon lopen. Dat betekent niet dat de intocht zonder enige wrijving is verlopen. De demonstranten verkondigden hun mening luid en duidelijk en daar gingen de voorstanders van Zwarte Piet weer joelend overheen. KOZP koos er wel voor om tijdens het passeren van de stoet stil te blijven.

Door: Fleur Mooren

Volgens Jesse is het juist belangrijk om hier in Friesland te demonstreren. “We moeten laten zien dat er ook Friese mensen zijn die het niet eens zijn met hoe het gaat en dat het niet alleen iets uit de randstad is.” Jaleesa (KOZP Leeuwarden) is het hier mee eens. “Ik sta hier om te laten zien dat ik ook gewoon een Leeuwarder ben en dat ook ik inspraak heb op hoe de intocht in mijn stad wordt vorm gegeven.”