Kunstwerkjes uit een sigarettenautomaat

Door: Wilmee Battjes

ZWOLLE- Kunst die uit een oude sigarettenmachine komt. Dat is Pakje Kunst. Je stopt er twee keer twee euromunten in, en dan trek je er, in plaats van een pakje sigaretten, een pakje vol met unieke kunst uit. Handgemaakt door een lokale kunstenaar.                                                                                                 

Het intiatief Het project Pakje Kunst is in Nederland gestart door kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen. In 2016 zette hij de eerste machine neer in Tilburg en inmiddels is Pakje Kunst uitgegroeid tot een groot nationaal project met 45 machines in 33 steden.

Ook Zwolle doet mee aan Pakje Kunst. In café Foyé, tegenover museum de Fundatie staat zo’n automaat. Een medewerkster van het café heeft zelf ook weleens een pakje uit de machine getrokken: ‘’Het geeft echt een gevoel van nostalgie.’’

De makers Visueel kunstenaar Mirthe Langelaan is een van de 22 kunstenaars die in Zwolle pakjes vult voor de automaat. In haar pakjes zitten koelkastmagneten van acryl. Ze vindt het een geweldig initiatief: “Eigenlijk zijn het ieniemieniekunstwerkjes.” ’s Avonds is ze lekker bezig om elk pakje er leuk te laten uitzien: ‘’Het is met veel zorg gemaakt. Elk pakje is uniek, het zijn geen kopietjes.”

Erg populair Volgens de medewerkster van de Foyé wordt de machine veel gebruikt: ‘’Er wordt zeker wel meerdere keren per week iets uitgepakt.’’ Ook Langelaan merkt dat er veel vraag is naar de pakjes: ‘’Ik moet zeker vier keer per jaar dertig pakjes aanleveren. Vooral in de decembermaand gaat het hard.”

Helaas.. Het project is dus wel een succes. Zelf probeer ik het ook nog even. Ik duw de munten in de machine en druk op het knopje. Maar er gebeurt niets. Ik trek aan de vakjes, maar ze blijven gesloten. Het personeel geeft me mijn geld terug en vertelt dat de machine weleens vaker blijft haken. Het zal wel bij de nostalgie van de oude automaat horen…