Prestatiedruk onder Studenten

Zwolle- Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim blijkt dat ongeveer zeven op de tien studenten vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. 37,5% van de 3000 studenten blijkt met psychische klachten te kampen. Een oorzaak is toenemende prestatiedruk vanuit onderwijsinstellingen. Sociale media levert ook een grote bijdrage aan het zelfbeeld van jongeren, en de welbekende ‘fear of missing out’.

Claudia Nijhof, student Product Design: “het gaat toch om talent en niet om de snelheid van de prestatie. Je wordt tegenwoordig meer getest op uithoudingsvermogen dan talent. Je hebt het gevoel dat je rust moet nemen, maar door de druk kan dat niet en dan ga je minder presteren.” 

Zij merkt zelf ook door prestatiedruk veel mentale maar ook fysieke klachten zoals: stress, vermoeidheid die leidt tot hoge ademhaling, slapeloosheid. Mentaal heel somber of juist angstig. 

Ruben van de Belt, raadslid (CU) gemeenteraad Zwolle: “Het is een combinatie van onderwijsinstellingen die een soort intensieve ‘studenten-houderij’ worden en een leenstelsel waardoor je moet gaan betalen voor je eigen ontwikkeling. Aan de andere kant de sociale media waar je alles zo mooi mogelijk wil laten overkomen. Het leenstelsel is echt een boete op jezelf leren kennen.” 

Volgens Ruben van de Belt speelt sociale media ook en grote rol in het leven van studenten. “Op sociale media zetten we alleen maar de mooie dingen neer, hoe fantastisch onze vakantie was, hoe leuk onze vrienden zijn, terwijl iedereen weet dat er vaak meer avonden zijn waar je thuis met Netflix op de bank zit en je je afvraagt wat je nou weer hebt gepresteerd.” 

Het onderwijs ligt grotendeels op het niveau van het rijk, de gemeente gaat daar dus niet over. Bewustwording over dit onderwerp is belangrijk, maar Ruben van de Belt vindt ook dat de gemeente hier zelf een taak in heeft. In Zwolle heeft ze hier al een mooie oplossing voor gevonden, namelijk de les Think op school. Kinderen op het primaire onderwijs leren hier hoe ze het beste keuzes kunnen maken. “Dat is echt een Zwols pakket. Het is opgezet door de gemeente samen met een stichting en die bieden samen dat nu op een heleboel scholen in Zwolle aan. Je merkt dat het supergoed werkt en dat kinderen hierdoor veel weerbaarder worden.”

Volgens Studente Claudia Nijhof speelt dit niet alleen bij studenten maar ook bij volwassenen. “Omdat ze natuurlijk een goede carrière willen opbouwen. Ze willen hun leven op orde houden en dat zorgt voor prestatiedruk. Het kan allemaal niet een tandje zachter. Ik ben dan ook van mening dat deze maatschappij echt ‘de werkmaatschappij’ is. Het gaat er alleen maar om wie kan het hardst werken, dat is gewoon niet menselijk.” 

Van de Belt is dan ook van mening dat we ons ook moeten focussen op de young-professionals. “Hoe zorgen we er nou voor dat ook werkgevers aandacht geven bij young professionals, die net beginnen. Want we zien nog steeds veel mensen kampen met burn-outs en prestatiedruk, dus dat houdt niet op.”