Wordt men zweveriger in Nederland?

Accupunctuur, homeopathie en zelfs de chiropractor vallen onder alternatieve geneeswijzen. Je ziet deze soort behandelingen steeds vaker voorbij komen in Nederland. Betekent dit dan ook dat we steeds spiritueler worden? Of hebben deze alternatieve geneeswijzen daar niks mee te maken?

Steeds vaker keren mensen naar alternatieve geneeswijzen. Tussen 2010 en 2012 gaven zo’n 1 miljoen mensen aan een behandeling te hebben gehad bij een alternatieve genezer, sindsdien is het aantal alleen maar toegenomen. In 2018 gaf zes procent van de Nederlanders aan alternatieve geneeswijzen te gebruiken. Blijkt uit onderzoek van het CBS.

In het onderzoek staat ook dat voornamelijk vrouwen vertrouwen hebben in alternatieve geneeswijzen, hoogopgeleiden eerder keren naar alternatieve geneeswijzen en worden deze geneeswijzen vaker gebruikt door mensen met een aanvullende zorgverzekering. Christina, homeopaat, geeft aan: “Sociale media heeft een grote rol in het toenemende gebruik van alternatieve zorg, omdat je via sociale media bewuster en kritischer wordt over wat goed en niet goed voor je is.”

Alternatieve medicijnen. Foto: pixabay

Toch zou merendeel van de Nederlanders het fijn vinden als één of meer alternatieve geneeswijzen zouden worden vergoed, of zouden worden toegevoegd aan de aanvullende zorgverzekering. Een kwart van de bevolking beweert zelfs evenveel waarde te hechten aan alternatieve geneeswijzen als traditionele geneeswijzen. Dit blijkt uit een ander onderzoek van  het CBS.

Accupunctuur wordt het meest gebruikt in Nederland, de homeopaat komt op de tweede plek, en daarnaast wordt de chiropractor ook veel gebruikt. Opvallend is dat de meer spirituelere geneeswijzen, zoals gebedsgenezers of antroposofen, weer een stuk minder worden gebruikt. Christina geeft aan dat alternatieve geneeswijzen niet zozeer populairder wordt. “Ik denk dat niet, maar mensen worden er wel meer bewust van. Er worden best veel fouten gemaakt in de reguliere zorg en mensen hebben dat meer door. Daardoor worden ze bewuster over wat ze wel of niet gebruiken.’’

Mindfullness is een ander verschijnsel dat steeds vaker voorkomt. Misschien is dit wel de populairste alternatieve zorgwijze die er bestaat. De interesse in mindfullness is enorm. Mindfullness betekent eigenlijk ‘leven met volle aandacht’. Deze psychologische stroming heeft langzaamaan het Westen veroverd. Overal zijn cursussen te vinden en ook online kun je heel veel vinden.

Naar de mening van Fred Dijk, coach mindfullness, is er tegenwoordig wel meer interesse, maar is dat niet plots toegenomen. “Mensen beseffen dat wat je eerst met een medicijn zou oplossen, ook kan worden verholpen door mindfullness, mediteren of andere alternatieve zorgwijzen.” 

Hanna van der Nagel is een vrouw die cursussen mindfullness heeft gevolgd. ‘’Ik wist niet precies wat het inhield, maar ik wist wel wat het was”,  geeft ze aan. “Het is best wel spiritueel, iets te zweverig voor mij. Ik heb er wel mijn rust uitgehaald.”

Mindfullness is dus een best wel spirituele ‘therapie’. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch is deze levenswijze razend populair geworden.  “Ik persoonlijk merk niet perse dat het veel populairder wordt. Het is ook geen hype. Mindfullness bestaat al sinds de jaren 80 en is niet opeens verschenen”,  vertelt Dijk. Of het nou populairder wordt of niet, deze zorg- en levenswijzen blijven maar groeien.