Bewustwording van duurzaamheid

ASSEN- Wat weten we al over duurzaamheid? Overschatten we onszelf of valt er nog wat bij te leren? Het Duurzaamheidscentrum in Assen houdt zich bezig met het informeren over duurzaamheid aan kinderen, maar ook aan volwassenen. Daarnaast is het gebouw zo duurzaam mogelijk gebouwd.

“Wij ontwikkelen educatieprogramma’s voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook zijn er activiteiten in de weekenden en vakanties en voor volwassenen zijn er lezingen of tentoonstellingen,” begint Maurice Hummel, educatief medewerker bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Deze educatieprogramma’s bieden kleine tips voor het dagelijks leven. Denk hierbij aan het uitdoen van de lichten of het kleine knopje van de wc gebruiken in plaats van de grote. “Het zal je verbazen, maar niet alleen kinderen hebben deze informatie nodig, maar volwassenen ook. Als ik ze vertel dat ze beter led-lampen kunnen kopen, beginnen ze te mopperen over hoe duur ze zijn. Maar als je nagaat dat ze jarenlang meegaan en het ook nog duurzaam zijn, waarom dan ook niet! Voor volwassenen zijn die dagelijkse, kleine dingetjes echt een eye-opener”

Momenteel geeft het Duurzaamheidscentrum informatie over kerstbomen. Wat is nou de meest duurzame kerstboom om te kopen? Een kunstboom, een echte boom zonder kluit of een boom met kluit? “Ik dacht altijd dat een kerstboom met kluit het meest duurzaam was, maar dit is dus niet het geval! Sommige mensen planten hem terug in de tuin, maar negen van de tien keer gaan ze dood”. Volgens Maurice is een neppe kerstboom pas duurzaam als je de kerstboom 30 jaar bewaard. De meeste mensen doen dit natuurlijk niet, daarom is de meest duurzame boom een afgezaagde boom zonder kluit. “Dit zal je niet verwachten, maar voor elk afgezaagde boom komen er namelijk 3 nieuwe kweekbomen terug”.

“Wij hebben ons gebouw zo gemaakt dat het warmte kan voorzien zonder gas. Dit doen wij doormiddel van een houtsnipperkachel. Ik kan begrijpen dat dit veel vragen opwekt bij mensen, maar ons hout die we verbranden is lokaal afvalhout. Denk hierbij aan omgewaaide bomen of dood hout,” aldus Maurice.   Daarnaast hebben ze een warmtewisselaar met grondwater en de hoge toren op het gebouw, de zonnetoren. De warme lucht in de toren stijgt op waardoor het koeler wordt. In de winter wordt het klepje dichtgedaan zodat de warmte in het gebouw blijft. “Ook hebben we veel glas, dit is niet erg duurzaam, maar scheelt wel veel stookkosten en er is meer lichtinval zodat we minder lampen aan hoeven te doen. Het gebouw is gebouw gemaakt van korde staal. Dit is staal wat binnen een paar weken verroest en roest is een natuurlijk afvoermiddel tegen water en zon. Daarnaast is ons gebouw gemaakt van hout, maar dit hout is onderhoudsvrij”

Loes van Zoggel houdt zich bezig met duurzaamheid bij de gemeente. Thema’s waar je aan moet denken is o.a. water en klimaat, duurzaamheid en energie. “Assen is een hele groene stad, kijk maar naar het Asserbos, maar ook alle scholen in Assen volgen les in duurzaamheid.” Aldus Loes van Zoggel. “Ook merk ik dat veel mensen knijpers willen lenen om de stad schoon te houden.” Vervolgt ze.

Student Journalist at Windesheim

Student Journalistiek @Windesheim zwolle