Volleybal dames gaan niet naar Tokio

Het Nederlandse damesvolleybalteam heeft zich niet gekwalificeerd voor de Olympische spelen in Tokio. Ze verloren na de spannende wedstrijd van 11 januari met 3-0 van Duitsland. De nederlaag van Oranje was verrassend voor het publiek.  

De moed zat er goed in bij de aanvang van de wedstrijd. “Ik denk dat ze het heel goed gaan doen”, vertelt een enthousiaste vrouwelijke toeschouwer, van top tot teen gehuld in oranje. “Ze hebben donderdag ook erg goed gespeeld en ze hebben natuurlijk al drie oefenwedstrijden gespeeld tegen Duitsland en die hebben ze gewonnen, dus dat komt wel goed! 

“Het publiek was vooral enthousiast over inmiddels onmisbare spelers Celeste Plak en Lonneke Slöetjes. “Plak en Slöetjes worden topscorer, zonder twijfel!” Verzekert Cees van der Jagt, een ambassadeur van NEVOBO. Naar zijn grote grijns te oordelen zag ook coach Giovanni Caprara de wedstrijd wel zitten. Na het spelen van het Wilhelmus, wat door de tribunes als een zee van oranje uit volle borst mee werd gezongen kon de wedstrijd van start gaan.  

Er werd tijdens de driesetter nooit een grote voorsprong bereikt. Duitsland stond weliswaar veel voor, maar altijd maar één of twee punten. Luciano Pedullà, de coach van het Duitse team heeft in totaal zes keer een challenge aan gevraagd, maar veel punten sleepte hij daarmee niet binnen. Na wat alleen maar een heel sterk staaltje spel genoemd kan worden van zowel Duitsland als Nederland eindigde de eerste set in 27-25. Ook de tweede en derde set wonnen de Duitsers net met 25-23 en 25-22. 

De overwinning van Duitsland is met name te danken aan de constante controle die het team had over de bal, waarmee ze ook de soms snoeiharde aanvallen van Slöetjes konden opvangen. “Met name verdedigend waren zij beter dan dat wij waren vandaag,” vertelt aanvoerster Maret Balkestein-Grothues in de podcast van de NEVOBO. “En als een team daarin goed is, dan krijg je vleugels en vertrouwen als team en ik denk dat dat bij ons ontbrak.” De Duitse dames moeten nog één wedstrijd spelen om zich te kwalificeren voor de Olympische spelen. Tegen wie is nog niet bekend.