Nederlandse mannen en vrouwen prolongeren EK-titel op ploegenachtervolging

De Nederlandse mannen en vrouwen hebben in Heerenveen de EK-titel op het onderdeel ploegenachtervolging geprolongeerd. Dat deden de vrouwen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in 2.57,98 en de mannen Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker in 3.40,63.

De Nederlandse dames reden vlekkeloos naar de winst, op een ruime seconde afstand van de nummer twee Rusland. “Ik kom eindelijk weer met een goed gevoel van het ijs af”, aldus De Jong. “Voor mij geeft dat een positieve lading aan de afgelopen twee weken. Het ging technisch goed, wat een mooie opsteker is. Het is mooi op deze manier de titel te pakken in een vol Thialf. Het liefst wil je hier altijd rijden, Thialf is Thialf.”

Dat de vrouwen in een andere startvolgorde begonnen, was voor De Jong spannend, omdat zij voorheen in de tweede positie startte. Zij moest de race nu zelf openen. “In het begin had ik een dikke misser, dat was geen goede. Ik trok hem goed door en ik denk dat het goed is hoe we nu gereden hebben.”

Elfde Europese titel Kramer

De titel bij de mannen betekent voor Kramer zijn elfde Europese titel. “De andere tien zijn allemaal allround, het is wat nieuws, maar dat maakt deze niet minder leuk”, laat Kramer na de verovering weten. “Het geeft toch een andere dimensie, om hier in Thialf een EK-titel op een teamonderdeel te pakken.” De race van de mannen was niet vlekkeloos, wat het spannend maakte omdat Noorwegen en Rusland beide nog dichtbij kwamen. “De race was niet perfect, dat hoort erbij en door de kracht van ons team konden we dat goed opvangen. We hadden een goed slot en door onze tijden aan het eind was ik er wel gerust op.”

Uitlatingen Anema

Kramer reageerde desgevraagd ook nog op de uitlatingen van schaatscoach Jillert Anema. Hij betitelde de ploegenachtervolging afgelopen week bij Omrop Fryslân als een “kermisattractie” en schoffeerde de ISU door te zeggen dat zij tijdens verre reizen voor wedstrijden “zelf op de één-na-hoogste verdieping van een groot flatgebouw zitten, in een hotel waar de hoogste verdieping een stripteaseclub is.”

“Ik kan mij vinden in zijn sportieve kritiek, maar ik weet niet of dit de beste manier is om het uiteindelijk te veranderen. Ik had het niet zo gedaan, maar ik ben er niet heel verbaasd over”, aldus Kramer. “Uiteindelijk gaat het erom hoe je het voor elkaar krijgt dat de sport verandert zoals we dat allemaal willen.”