Salafisme in Amersfoort: “Ik vind dit een zorgelijk probleem”

Nieuwsuur is met een onderzoek over het salafisme in Nederland naar buiten gekomen. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen op salafistische scholen geleerd wordt dat mensen met een ander geloof of een andere seksuele geaardheid, de doodstraf verdienen. Volgens het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid zijn er tientallen salafistische aanjagers actief. Zo ook in de gemeente Amersfoort.  

Het gaat hierbij om Moskee Tahwid in Amersfoort. Predikers verspreiden tijdens de lessen extremistische uitspraken. In de praktijk betekent dit dat Nederlandse kinderen met een moslim achtergrond, zich moeten afkeren tegen de niet-moslims en andersdenkende moslims. Naast deze uitspraken wordt er ook haat en intolerantie gezaaid naar de Nederlandse samenleving. Het salafisme wordt echter nog wel beschouwd als een kleine radicale afsplitsing.  

“Het is dan wel hun geloof, maar ik ben het er niet mee eens”

Na enkele interviews met inwoners uit de Utrechtse gemeente blijkt dat er veel onwetendheid is over het salafisme binnen hun gemeente. Ze weten er vrij wel niets van af.  Het salafisme op landelijk niveau komt hen echter wel bekend voor. Toch waren de reacties van de inwoners geschokt. “Ik ben er zeker geen voorstander van” was een van de vele geschokte reacties van de inwoners.

Eerstejaars journalistiek student op het Windesheim.