Waar gaan de studenten heen?
De ‘intelligente lockdown’ die Mark Rutte aankondigde na de snelle verspreiding van het coronavirus in Nederland gaat aan niemand voorbij. Inmiddels zijn heeft 1 op de 6 jongeren wereldwijd zijn of haar baantje verloren en hoor je steeds vaker verhalen over eenzame jongeren in het nieuws. Deze eenzaamheid wordt versterkt doordat de vaste ontmoetingsplaatsen van hen: school en de kroeg, gesloten zijn. Waar gaan de studenten heen tijdens deze onzekere tijden?
In de straten van Zwolle is het stil. Waar je normaal op een warme dag honderden mensen in het gras ziet zitten, is zie je nu niemand. Het park De Wezenlanden is haar intimiteit en gezelligheid kwijtgeraakt. Alles staat stil. Het park blijft waar het is, maar waar zijn de studenten gebleven?
Veel studenten gaan naar terug naar huis. Dat is immers de makkelijkste en goedkoopste manier om de lockdown door te komen. Dit zegt Roos, een 20 jarige student muziek in Zwolle. “Nu mijn baantje in de horeca stil ligt en er onzekerheid is wanneer en of ik hier mee door kan gaan is de enige optie: terug naar huis. Mijn kamer in Zwolle is nu bijna onbetaalbaar geworden, eten kopen laat ik dan liever aan mijn ouders over. Ik hoorde dat het rode kruis internationale studenten in Enschede al wil gaan helpen, dat vind ik heel goed. Zo erg is het bij mij gelukkig nog niet maar als de overheid niet komt met een vorm van compensatie dan kom ik ook flink in de problemen.”
Bij de studenten komt de creativiteit naar boven. Er worden veel initiatieven genomen om anderen te helpen. Hart van Zwolleheeft studenten ingeschakeld om eenzame ouderen te helpen. Een simpel telefoontje kan al wonderen doen zeggen de studenten die zich hebben aangemeld voor dit project. De creativiteit komt ook naar boven als het gaat om met elkaar verbonden blijven. Studentenverenigingen in Zwolle zoals: Gumbo en Waltertje, organiseren al diverse online evenementen (of op anderhalve meter buiten)! “Ik kan zeggen dat activiteiten ook online goed kunnen. Het is wel jammer dat we niet meer met z’n allen naar kroeg kunnen natuurlijk, maar dat hoort er nou eenmaal bij”, zegt Jasmijn de Vries, lid van de activiteitencommissie van studentenvereniging journalistiek Waltertje.
Groningen lijkt wat losser met de maatregelen om te gaan dan de steden ten zuiden van de grote studentenstad. Dit komt onder andere omdat er minder gevallen van corona zijn in Groningen in vergelijking met de rest van Nederland. Student Joep Kemerink uit Groningen zegt dat vooral op de donderdagavond de effecten van de lockdown goed te merken zijn is. “Het is een stuk rustiger in de binnenstad omdat alle studenten die hier op donderdag uit gaan nu thuis zitten en de kroegen op slot zitten. Overdag merk je de wat lakse houding van de studenten wel. Studenten zitten gewoon weer in het Noorderplantsoen. Dat doe ik zelf ook wel eens. Neem de maatregelen soms een beetje met een korreltje zout.”
Eenzaamheid is bij student mediavormgeving in Enschede, Olav Schumacher, ver te zoeken. Hij ziet zijn vrienden nog vaak. “In het begin hield ik mij goed aan de coronamaatregelen maar we zijn inmiddels al drie maanden bezig. Ik vind het nu wel een keer goed.” Deze mentaliteit lijkt vaker voor te komen. De maatregelen binnenkort versoepeld. Met de datum 1 juni in zicht, blijven deze studenten positief. De kroegen gaan langzamerhand weer open en samenkomsten op anderhalve meter zijn dan ook weer toegestaan.
Met de datum 1 juni in zicht, blijven deze studenten positief. De kroegen gaan langzaam weer open en samenkomsten op anderhalve meter zijn dan ook weer toegestaan.