De impact van Corona op je werk

Door corona zijn al maar liefst duizenden Nederlanders hun baan verloren. En zit het grote deel van Nederland thuis achter de laptop online te werken. Horeca, sportscholen, de media en winkels krijgen allerlei restricties opgelegd, of mogen helemaal niet open. Hoe zit het nou met de mensen die nog wel hun baan hebben, maar op een andere manier werken dan normaal? En op welke manier zoeken ze oplossingen hiervoor?

Om hierachter te komen met verschillende mensen uit mijn omgeving met verschillende banen. Wat is het effect op hun werkleven? Martin Stuger, is tuinspecialist en onder andere presentator voor het tv-programma Binnenstebuiten. Hij vertelde wat voor effect de corona op zijn werk had. 

“Op mij voor het moment nog niet zoveel, omdat ik veel onderhoud van tuinen doe. Dus ik kom bij mensen in de tuin en niet binnen. Voor de televisie heeft het wel veel effect, want dat ligt niet allemaal stil” vertelt hij. Toen de corona-uitbraak bekend werd, werd alles vrijwel meteen stilgezet. Wel zijn ze nu aan het kijken naar manieren hoe ze toch kleine opnames kunnen maken, maar hij verwacht dat dit nog wel even duurt. 

“Dit betekent geen inkomsten, dus voorlopig even op een houtje bijten. Als het niet anders kan. Wanneer iedereen zich gewoon goed houdt aan de afstand, is dit misschien niet nodig.” 

Hij vindt wel dat mensen het iets serieuzer moeten nemen, en dat we eigenlijk nog te weinig worden geïnformeerd. “Zolang er geen ziektegevallen in mensen hun omgeving is, zijn ze zich vaak niet van het gevaar bewust.”  

Bregje van B-Based, is eigenares van een sportschool. Zij merkt een heel groot verschil, zij moest namelijk dicht van de overheid. Dit heeft grote gevolgen voor haar inkomsten, en ze is daarom ook onzeker over de toekomst. Ze wil wel graag in contact blijven met haar leden. “Ik stuur drie tot vier keer in de week mijn leden een work-out, zodat ze thuis kunnen trainen. Ook koop in banden in om mee te trainen, en die verkoop ik dan door.” Ze verwacht dat ze tot de zomer geen binnen trainingen te kunnen geven. 

Bregje heeft laatst een verzoek gekregen van een bedrijf om work-out filmpjes te gaan maken. Hierdoor kan ze toch wat inkomsten binnen halen, die ze nu misloopt met de sportschool. Ze hoopt snel weer aan het werkt te kunnen, en lekker weer te kunnen sporten.