“Dit was een erg leerzame week!”
Daltonweken, wat zijn dat nou eigenlijk?
Het daltononderwijs is in Nederland aardig geïntegreerd. Het onderwijs, wat is gebaseerd op een idee van Helen Parkhurst, wordt op veel scholen op verschillende manieren gegeven. Het basisprincipe, keuzevrijheid, blijft alleen wel hetzelfde.
Helen Parkhurst, een daltonschool in Almere, doet aan Daltonweken, waar de leerlingen een week lang één of meerdere projecten doen, die gefocust kunnen zijn op allerlei dingen. Van techniek tot een schoolkrant, er zijn projecten voor iedereen. Rector Theo Jaspers, is trots op wat zijn school te bieden heeft.
“De daltonweken zijn er om leerlingen te inspireren en te helpen met het vinden van iets wat ze leuk vinden,” zegt Jaspers. Daarom zijn er zoveel verschillende projecten. Bij veel projecten zijn leerlingen een hele week bezig met een bepaald onderwerp.
Zo was er in december een project waarbij leerlingen mee konden kijken bij de milieuraad van de school. De leerlingen mochten zelf in de tuin van de school werken en ze hebben een kijkje genomen bij het Floriade park. “De week was erg leuk, we hebben hard in de moestuin gewerkt. Ook gingen we op excursie naar de Floriade, hier leerde je wat ze hier gaan bouwen en doen. Dit was een erg leerzame week!” Zegt Faya, een eerstejaars vwo-leerling.
Een ander voorbeeld van een project is een schoolkrant, waarbij twee havoleerlingen een groep mavoleerlingen enthousiast probeerden te maken voor de journalistiek en de schoolkrant die ze wilden oprichten.
Volgens Jaspers is het goed dat leerlingen meedoen aan de daltonprojecten. “Ik denk dat het helpt met het vinden van iets wat je leuk vindt om te doen. Als een leerling geïnspireerd raakt door een project en daar later iets mee wil gaan doen, dan hebben wij als school iets goed gedaan. Het is mooi om leerlingen enthousiast te zien over iets waarvan ze eerst eigenlijk niets wisten.”
Hoewel veel projecten er de nadruk op leggen hoeft een project niet altijd iets te maken hebben met een beroep. Zo zijn er ook genoeg creatieve projecten, zoals een stop motion-, of muziekvideo maken.
“We willen dat onze leerlingen creatief zijn en iets leuks doen. Dat helpt ook met de rest van het semester. Het ultieme doel van de projecten is dat leerlingen het naar hun zin hebben en geïnspireerd raken.”
En inspireren, dat doen de daltonweken zeker. Neem dat maar aan van een journalist wiens droom vijf jaar geleden is begonnen met een daltonproject.
Ook Helen Parkhurst moet in de corona tijd online les geven. Hieronder is een reportage over hoe daat precies ging.