Het naleven van de corona regels is moeilijker dan gedacht

Tijdens de persconferentie van 19 mei werd bekend gemaakt dat de corona maatregelen op 1 juni weer worden versoepeld. De horeca gaat, met strenge maatregelen, weer open. Ook zijn de regels omtrent het afspreken met anderen in publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het park, weer versoepeld. 

Nu alles langzaamaan weer de goede kant op gaat, wordt het ook weer steeds drukker op straat. Mensen willen weer naar buiten na maanden binnen gezeten te hebben. Het weer is warm en zonnig en de parken zijn dan ook gevuld met mensen. Het mag weer, maar als je goed kijkt, zie je dat veel van de maatregelen niet meer worden nageleefd. 

Het centrum van Almere is ingericht op de maatregelen, in het midden van winkelstraten staan hekken, zodat mensen aan de goede kant van de straat lopen. Ook hebben winkels maatregelen genomen, zo mogen er maar een bepaald aantal mensen de winkel in en worden mandjes en winkelwagentjes schoongemaakt na gebruik. 

Maar mensen lopen nog steeds tegen het verkeer in, de handhaving staat soms midden op de straat, zodat niemand erlangs kan en in winkels houden weinig mensen meer afstand.  Ook de werknemers doen er weinig tot niets aan. 

In het park zie je het nog wel, mensen die netjes afstand van elkaar houden en de regels na proberen te leven. En daar kan het makkelijker. “Hier in het park kun je makkelijk mensen ontwijken en om mensen heen lopen,” zegt Lianne Hazelhoff. Zij komt vaak in het park om haar hond uit te laten. Maar, zegt ze, in de stad is het net alsof er helemaal niets aan de hand is. “Daar kun je eigenlijk ook geen anderhalve meter afstand nemen. Daar lopen mensen constant langs elkaar heen en in winkels ook.” 

Ze hoopt dat de maatregelen snel weer minder streng worden. “Dan wordt het in de stad weer allemaal wat makkelijker en dan gaan er ook weer winkels open. En de horeca gaat dan weer open. En dan kun je ook gewoon weer normaal restaurants vullen,” aldus Hazelhoff. Wel begrijpt ze dat de regels nu nog niet worden aangepast. 

Ondertussen is bekend gemaakt dat de regels vanaf 1 juli minder streng worden. Wel zal de anderhalve meter afstand regel blijven gelden, ook in het openbaar. Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houd géén 1, 5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. De boete kan oplopen tot €390.