Journalism Researcher Kiki De Bruin over nieuws moe en nieuwsmijding tijdens de coronacrisis: “60 procent van de respondenten blijkt nieuws moe te zijn”
Ik sprak met Journalism reseacher Kiki De Bruin. Zij is werkzaam bij het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie van de Hogeschool Utrecht. Ik sprak met haar onder andere over de nieuwsconsumptie tijdens de coronacrisis en nieuwsmijders.
Is de nieuwsconsumptie tijdens de coronacrisis veranderd?
“Ja. Mensen gaan meer nieuws gebruiken en ook meer bronnen dan ze voorheen deden omdat ze toch op de hoogte willen blijven. Wat we ook zien is dat mensen aangeven dat ze af en toe een pauze nemen van het coronanieuws en op die manier tijdelijk aan nieuwsmijding doen. Er zijn wel mensen die zeggen ‘ik vermijd het hele nieuws vaker.”
Kiki de Bruin doet onderzoek samen met een team doormiddel van vragenlijsten. Met haar team hebben ze een aantal vragenlijsten uitgegeven. Hierdoor kunnen ze de verandering van de nieuwsconsumptie in de gate houden.
Nemen er ook mensen minder nieuws tot zich?
“Eigenlijk geeft meer dan de helft van de mensen, die onze vragenlijst hebben ingevuld, aan dat ze sinds de corona vooral een tijdelijke pauze nemen van het coronanieuws. De grootste reden dat ze dat doen is, omdat ze het gevoel hebben dat ze overladen worden met alle informatie. Dat zijn interessante dingen want aan de ene kant gaan mensen meer nieuws consumeren en ook bij verschillende bronnen. Maar dat ze tegelijkertijd ook zeggen ‘nou er is zoveel nieuws over corona ik word erdoor overladen en daardoor keer ik me juist tijdelijk af van het nieuws.”
Vormen alle cijfers rondom de sterftegevallen een factor als het gaat om de beladenheid?
“Ja ik denk dat vooral komt door die updates. Want iedere dag krijg je die en dat kan dus zorgen voor dat gevoel van beladen zijn. Maar het is ook nieuws waar mensen het gevoel bij hebben dat ze er niet zoveel aan kunnen doen. Dus dan heeft het niet zoveel nut om het te consumeren omdat je het gevoel hebt van ik kan er niks aan doen aan het aantal doden. Tegelijkertijd kan het nieuws er ook voor zorgen dat al dat harde nieuws een negatief effect heeft op je mentale welzijn. Dus dat zijn inderdaad redenen dat mensen zeggen ik neem even een pauze hiervan.”
Mensen worden nieuwsmoe door alle emotioneel beladen berichten. Maar ze zetten zich niet af tegen al het nieuws. Worden de twee begrippen, nieuwsmijden en nieuws moe dan niet te veel door elkaar gehaald?
Ja dat denk ik wel. Want nieuwsmijden is wat de betreft een beetje een complex begrip. Want mensen die volledig het nieuwsmijden en die het ook heel bewust en opzettelijk doen dat is maar een hele kleine groep. Een paar procent zegt van ik ga het hele nieuws uit de weg. Het is tegenwoordig bijna niet meer te doen want zodra je je webbrowser opent dan kom je wel iets tegen van nieuws. Dus dat nieuwsmijden is best een specifiek gedrag. Heel veel mensen die doen dat misschien onbewust of tijdelijk. Nieuwsmoeheid dat zie je wel bij een veel grotere groep. Uit onze vragenlijst bleek 60 procent nieuws moe te zijn maat dat betekent niet dat ze er mee stoppen. Maar waarschijnlijk behoefte hebben aan ander en minder nieuws. Het is dus niet hetzelfde. Heel veel mensen zullen dus last hebben van de nieuwsmoeheid maar zullen het nieuws niet bewust mijden.
Wat zijn de consequenties van een leven zonder nieuws?
“De vraag is als je nooit nieuws mee krijgt of alleen sporadisch, in hoeverre ben je dan geïnformeerd over wat er gaande is in de samenleving. En op basis waarvan ga je keuzes maken zowel politiek als in de maatschappij. Hoe ziet jouw maatschappelijke bijdrage er dan uit. Mensen gebruiken dan niet per see het nieuws maar wel hun sociale omgeving om op de hoogte te blijven. Sommige onderzoeken geven nu al aan als mensen meer nieuws gaan mijden, dan komt er misschien een grote kloof in kennis tussen burgers wat weer voor polarisatie kan zorgen of meer ongelijkheid. Want mensen kunnen hun mening of stem niet op een betrouwbare bron baseren. Dus er zitten wel degelijk consequenties aan alleen in hoeverre die daadwerkelijk groot zijn, vooral als je dus af en toe het nieuwsmijd, dat is nog niet helemaal duidelijk.”
Heeft het coronanieuws en nieuws in het algemeen ook invloed op de mentale gezondheid van mensen?
“Jazeker. Er zijn eerder onderzoeken geweest waaruit bleek dat veel hard nieuws bij, wat gevoeligere, mensen best kon lijden tot een negatiefswelzijn gevoel. Die emotionele overload zorgt er dus eigenlijk voor dat mensen vooral als er tussendoor geen luchtig of positief nieuws geplaatst wordt zeggen van ik kan er niks aan doen en ik voel me er niet bij door dus ik stop er even mee.”
Eerstejaars journalistiek student op het Windesheim.