/

Restaurant WAKU WAKU blijft open ondanks dwangbevel gemeente Utrecht

De politie heeft maandagavond geprobeerd veganistisch restaurant WAKU WAKU aan het Vredenburg in Utrecht te sluiten. De restauranteigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa weigerden mee te werken aan de opgelegde QR-codecontrole die voor de deur zou moeten gebeuren.

Eerder besloten de eigenaren dat wie bij WAKU WAKU zou willen eten zijn coronacheck thuis kon laten. “WAKU WAKU staat voor vrijheid, inclusiviteit, diversiteit, liefde en verbinding. De aangekondigde coronapas staat haaks op deze kernwaarden. Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen, is onethisch en verkeerd”, schreven ze op hun Instagrampagina.

Maandagmiddag kondigde burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma aan dat ze de zaak per direct gesloten wilde hebben. Floris en Naphassa weigerden gehoor te geven aan deze oproep. Toen vervolgens de politie dreigde de zaak waar mensen nog zaten te eten, te gaan ontruimen kwam er vanuit allerlei hoeken steun. Om en nabij honderd mensen verzamelden zich en vormden een vredige blokkade, zodat de politie niet bij het restaurant naar binnen kon.

Deze blokkade hielp aanzienlijk aangezien de politie na een aantal minuten discussiëren wegliep. Tot groot genoegen van de vredige demonstranten, die deze energie vervolgens uitten in een luid gejuich. Toen even later de politie na overleg met burgemeester Sharon Dijksma terugkwam mocht het restaurant openblijven tot sluitingstijd, maar moesten de sleutels daarna ingeleverd worden. Toen Floris, die zich tussen de demonstranten genesteld had, dit weigerde, liep de politie weer weg. De demonstranten stonden op uit vreugde, er klonk wederom een hard gejuich.

Even later kwamen de twee politieagenten terug en gingen de demonstranten weer zitten. Een van de politieagenten kwam met het verlossende woord. “Om 23.00 mogen jullie dicht, de zaak moet leeg en jullie mogen de sleutels houden.” Floris bedankte de agent van harte en ze schudden elkaar de hand. Er brak een enorme vreugde uit bij de demonstranten en ze knuffelden elkaar.

Het moment dat de politie Floris kwam vertellen dat hij open mocht blijven

Quintie (23) die aanwezig was en plaats had genomen tussen de menigte voor het restaurant voelde zich door de situatie erg verdrietig op het moment dat ze besloot naar ‘WAKU WAKU’ te fietsen, maar: “Vanaf het moment dat ik daar was, was het zo bekrachtigend om te zien dat zoveel verschillende soorten mensen kozen voor liefde en deze twee mensen wilden steunen.”

Ook politicus en uitgesproken coronabeleidcriticus Mordechaï Krispijn (Lijst30) was aanwezig en sprak na dat de politie weg was de demonstranten toe. Dit was volgens hem het perfecte voorbeeld om te laten zien dat er geen geweld nodig is om de strijd tegen een onrechtmatige overheid te winnen. “Hoe Gandhi het uiteindelijk won was ook niet met geweld, maar je moet wel bereid zijn je te laten slaan.” klonk zijn stem boven de nog zittende demonstranten. Iets wat door de demonstranten instemmend begroet werd met een knik of een kreet.

Mordechaï Krispijn spreekt de menigte van demonstranten voor het restaurant toe

Dinsdagochtend werd door de gemeente het slot van de voordeur vervangen en werd daarmee het restaurant gesloten op last van de gemeente. Uit sympathie verzamelde zich over de hele dag nog honderden mensen voor ‘WAKU WAKU’. Het personeel verkocht frisdrank door een luik uit de voordeur om een signaal uit te dragen naar de beleidsmakers dat ze ondanks de belemmering niet zullen zwichten voor het beleid. De eigenaren hopen dat er de komende tijd er dagelijks nog mensen zullen blijven komen. En zo een voorbeeld te zijn voor anderen: “Wij werken niet mee aan een nieuw onmenselijk normaal. Liever maken wij onderdeel uit van een mogelijk kantelpunt. Doen jullie mee?” schrijven ze op hun Instagram.

En dit deden mensen, op sociale media ontstond een crowdfundingsactie om Floris, Naphassa en het personeel een hart onder de riem te steken. De actie verzamelde binnen negen uur tweehonderdduizend euro.

Als journalist wil ik het liefste zo dicht mogelijk op het nieuws staan, dus op de plek waar het daadwerkelijk gebeurt. Alleen dan kan je volgens mij het hele verhaal vertellen. Ik deins niet terug voor een uitdaging want ik vind mijzelf het beste in oncomfortabele en bijzondere situaties.

Reacties

Your email address will not be published.