Dierenwelzijnsorganisatie: ‘Wij houden net zo lang vol tot er verandering komt’  

Foto door: Anastasiya Gepp via Pexels

Een schattig konijn, cavia of hamster kopen in een dierenwinkel is mogelijk. Hoe lang dat nog kan, weten we nog niet. In 2016 kwamen er namelijk een aantal nieuwsberichten naar buiten dat de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en winkels moest stoppen. 

‘Tot nu toe zijn alleen de Welkoop en Tuincentrum de Landerijen uit Roosendaal gestopt met het verkopen van huisdieren’, vertelt Kitty Willems van de Sophia-Vereeniging. ‘Er komt bijna niks uit de sector zelf. Ook als je kijkt naar bijvoorbeeld hondenfokkers. Ze blijven maar door fokken en de dieren worden daar niet beter van’, aldus Willems.

Moeilijk om de dierenverkoop te stoppen 

Volgens de Sophia-Vereeniging is het moeilijk om de dierenverkoop in dierenwinkels te stoppen. ‘Dat komt omdat bij winkels de commerciële belangen voor gaan’, vertelt Kitty. ‘Mensen vragen zich dan ook vaak af waarom men dan geen dier moeten kopen bij een dierenwinkel. Dierenwinkels zeggen als ze geen konijn bij ons kopen, dan wordt de handel nog verschrikkelijker achter de schermen’. 

Duistere praktijken 

Mensen kopen vaak impulsief huisdieren, stelt de Sophia-Vereeniging. De organisatie zegt als het dier meer tijd en geld kost dan verwacht, de dieren niet meer de zorg krijgen die ze verdienen.  

Niet alleen bij baasjes thuis gaan er volgens de Sophia-Vereeniging dingen mis. Om tot het perfect verkoopbare product te komen, gaan fokkers veel te ver. Dieren die bijvoorbeeld niet verkocht worden in dierenwinkels en tuincentra, gaan terug naar de fokker en worden dan in sommige gevallen gedood, schrijft de Sophia-Vereeniging op hun website.

Reacties

Your email address will not be published.