Kabinet gaat boeren uitkopen en onteigenen, ontevredenheid heerst

“De overheid moet met een groot integraal plan komen, gedwongen uitkoop alleen is geen oplossing.” Dat zegt belangenorganisatie Caring Farmers. Begin september schreef NRC dat het kabinet het plan heeft om boerenbedrijven uit te kopen en zo nodig te onteigenen. Dit doet zij om het stikstofgehalte in Nederland terug te dringen en zo een eind te maken aan de stikstofcrisis.

Veel organisaties en experts staan echter niet achter deze oplossing. “Landjepik lost stikstofcrisis niet op” stelt Sjaak van der Tak voorzitter van LTO Nederland op hun site. Iemand anders die zich over deze maatregelen boog is Willem Ferwerda. Hij is ecoloog en CEO van Commonland, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud van het ecosysteem. Op Twitter zegt hij dat uitkoop en onteigening niet de juiste manier is om deze crisis aan te pakken. Hij vindt dat het kabinet boeren zou moeten helpen om de omschakeling te maken naar ecologisch verantwoord en biodivers boeren. Ook Hanneke van Ormondt woordvoerder van Caring Farmers liet weten dat zij niet achter de plannen van het kabinet staat. “Uitkopen moet wat ons betreft tot één van de laatste opties behoren. Wij vinden dat je eerst met de boer in gesprek moet of hij zou willen omschakelen en veranderen”. Meer over de visie van Caring Farmers leest u in het artikel “Caring Farmers over de stikstofcrisis.”

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Reacties

Your email address will not be published.