De voetbalwedstrijden van de Vrouwen Eredivisie trekken soms meer kijkcijfers dan de mannelijke profwedstrijden in Nederland. Toch kiest televisiezender ESPN ervoor om slechts één wedstrijd uit de Pure Energie Vrouwen Eredivisie uit te zenden per weekend. PEC Zwolle Vrouwen aanvoerster Moïsa van Koot en KNVB senior persvoorlichter Daan Schippers willen dat hier verandering in komt.
Sinds vorig seizoen worden er wedstrijden van de Vrouwen Eredivisie uitgezonden op televisie. Ieder weekend is er steeds één livewedstrijd die te zien is bij ESPN. Hoewel dit een heel mooie ontwikkeling is voor het vrouwenvoetbal in Nederland zien veel voetbalsters graag dat alle vier de wedstrijden worden uitgezonden. Dat het vrouwenvoetbal qua kijkcijfers kan tippen aan de cijfers van het mannenvoetbal is wel bewezen. Op zondag 3 oktober stond de allereerste vrouwenklassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma en dit leverde maar liefst 322.000 kijkers op. Op dezelfde zender stond later de mannenwedstrijd AZ-Cambuur op het programma die slechts 218.000 kijkers trok.
Nu zou je zeggen dat dit aantal kijkers bij de vrouwen te danken is aan twee ploegen met veel naamsbekendheid, Ajax en Feyenoord, maar niets is minder waar. Toen PEC Zwolle Vrouwen de uitwedstrijd speelde tegen Ajax Vrouwen leverde dat 288.000 kijkers op. Een enorm aantal, maar ESPN kiest toch ploegen met veel naamsbekendheid. Iets wat PEC Zwolle Vrouwen aanvoerster Moïsa van Koot jammer vindt. ,,Voor ons zou het fantastisch zijn als we wat vaker te zien zijn op ESPN’’, vertelt de 20-jarige rechtsback. ,,ESPN zendt nu alleen een tweeminutensamenvatting uit. Op deze manier krijgen mensen een minder goed beeld van ons.’’
Keuken Kampioen Divisie boven Eredivisievrouwen
De meeste wedstrijden van de vrouwencompetitie worden gespeeld op vrijdag. ESPN kiest dan echter voor de Keuken Kampioen Divisie. Verdeeld over twee kanalen wordt er één wedstrijd volledig live uitgezonden en is er voor de overige wedstrijden een schakelprogramma. De kijkcijfers van het kanaal zijn daarentegen niet om over naar huis te schrijven. Op vrijdag 1 oktober werd de wedstrijd tussen NAC Breda en Excelsior uitgezonden. Dit leverde een aantal kijkers op van 49.000. De vrouwenklassieker, Ajax-Feyenoord, van twee dagen later leverde dik zes keer zoveel kijkers op. Gezien deze cijfers is het vrij oneerlijk te noemen dat een wedstrijd op het tweede profniveau van de mannen boven een wedstrijd uit de vrouweneredivisie staat. ,,Oneerlijk vind ik een moeilijk woord; in het mannenvoetbal gaat veel meer geld om dan in het vrouwenvoetbal’’, zegt Van Koot. ,,Als ik echter de kijkcijfers nu zo zie, vind ik het jammer dat de vrouwencompetitie minder aandacht krijgt.’’
Oranje Leeuwinnen
Een vrouwenteam dat wél meer aandacht krijgt, is het vrouwen nationale team. De laatste jaren weten zij de harten te stelen van veel mensen in Nederland. Onder leiding van voormalig bondscoach Sarina Wiegman wisten de Oranje Leeuwinnen het EK van 2017 te winnen en twee jaar later haalden zij zilver op het WK. Ondanks dit succes blijft de kloof tussen het nationale elftal en de nationale competitie groot. ,,De meiden die bij Oranje spelen, zijn veelal actief in het buitenland’’, aldus Van Koot. ,,Als je kijkt naar speelsters als Lieke Martens en Shanice van de Sande dan is dat nog wel een verschil met het niveau van de Nederlandse competitie. Daarnaast spelen er veel jonge meiden in deze competitie en veel mensen kennen die speelsters niet. Als voetballiefhebber ben je toch eerder geneigd om te kijken naar voetbalsters die je wel kent.’’
Naast de aanvoerster van PEC Zwolle Vrouwen, wil ook de KNVB dat het vrouwenvoetbal zich meer gaat ontwikkelen. ,,Als je kijkt naar de laatste jaren is te zien dat de Oranje Leeuwinnen mensen hebben weten te raken met hun spel, strijd, enthousiasme en teamspirit’’, zegt KNVB senior persvoorlichter Daan Schippers. ,,Ze vertegenwoordigen een nieuw geluid binnen de Nederlandse voetbalwereld. De Leeuwinnen vormen rolmodellen voor voetballende vrouwen en meisjes.’’ De KNVB wilde de Oranje speelsters graag belonen met een financiële vergoeding en goede faciliteiten zodat zij zich extra goed kunnen ontwikkelen. ,,De verwachting is dat de vergoedingen in 2023 gelijkgetrokken worden.‘’
De ontwikkeling van de vrouwencompetitie
Ondanks deze ontwikkeling ziet de KNVB voor de komende jaren nog steeds een groot gat tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. ,,Te grote stappen nemen is niet goed voor de sport, het hele landschap moet meegroeien. Dit gat is moeilijk te dichten en een proces van een lange adem. Het professionele mannenvoetbal bestaat al sinds 1956 en het professionele vrouwenvoetbal pas sinds 2007. De volgende stap is om alle vrouwencompetities sterker te maken zodat ieder meisje dat wil voetballen bij een vereniging terecht kan. Wij werken er hard aan om het vrouwenvoetbal organisatorisch te versterken. Op deze manier kan ieder meisje en iedere vrouw haar talent ontwikkelen.’’ Eén van die ontwikkelingen die de KNVB doorvoert, vindt plaats in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Sinds dit seizoen heeft de professionele nationale vrouwencompetitie met Pure Energie en ING twee grote partners gebonden.
Erg leuk artikel. Wel een scheve vergelijking. Er wordt een mannenwedstrijd waar weinig animo voor is (Nac – Excelsior) vergeleken met topwedstrijden uit de vrouweneredivise. Dit zelfde geldt voor AZ-Cambuur. Leuk hoor, de wat hogere kijkcijfers. Maar vanuit je luie stoel even inschakelen in zo’n wedstrijd is een stuk makkelijker en brengt echt geen extra inkomsten binnen voor de vrouwen. Supporters voor NAC en Excelsior zitten grotendeels in het stadion en dat is niet het geval bij vrouwen. Er zullen vrij weinig mensen een pakket bij ESPN afnemen om lekker vrouwenvoetbal te kijken. Daarbij komt ook nog eens dat deze wedstrijden op het gratis kanaal uitgezonden wordt en dus een veel groter bereik hebben wat betreft kijkers die kunnen inschakelen.
Ik begrijp niet zo goed waarom dit beeld zo moet worden gecreerd dat vrouwen meer in trek zijn dan mannen. Dat vergoedingen gelijk getrokken worden snap ik nog minder van. Je wordt betaald aan de hand van inkomsten die worden gegenereerd, en de realiteit blijft dat een groot gat tussen mannen en vrouwen op dat gebied een understatement is. Er is een kleine groep mannen en een kleine groep vrouwen die hier intresse in hebben, geld aan uitgeven en supporter zijn van een vrouwenteam.
In het stuk waar je schrijft over de onbekendheid van vrouwenvoetbalsters in de eredivisie en dat als reden gegeven wordt door de KNVB waarom er minder naar gekeken wordt gaat natuurlijk niet echt op. Supporters van een club in het mannenvoetbal kijken niet voor de grote namen, maar voor de liefde voor de club, waar ze waarschijnlijk de hele selectie uit hun hoofd kennen. Deze liefde is niet aanwezig in het vrouwenvoetbal en het voelt alsof er redenen verzonnen moeten worden waarom er nog een verschil is. Als vrouwen nou massaal voetbal zouden kijken en intresse daarin hebben dan zouden de verschillen raar zijn. Er kan hoog en laag gesprongen worden en redenen verzonnen blijven worden maar dit is gewoon niet het geval.