Jong Oranje overtuigend langs Wales

Het Nederlands elftal O21 wint met 5-0 van Wales. In de Goffert in Nijmegen kreeg de ploeg van trainer Erwin van de Looi het publiek op de banken. Met deze overwinning staat Jong Oranje met zeven punten uit drie wedstrijden op de derde plaats in de EK kwalificatie poule. Een speler die kan terugkijken op een goed optreden, is Daniël van Kaam. De middenvelder van FC Groningen maakte zijn basisdebuut en was direct betrokken bij de 2-0.

Na de remise tegen Zwitserland vier dagen eerder, was dit een welkome overwinning voor Jong Oranje. Wales, dat ditmaal op programma stond, had voorafgaand aan het duel vier punten uit twee duels. Net zoveel punten als dat de ploeg van trainer Erwin van de Looi voor de wedstrijd had. Ondanks dit gelijke aantal kwam Nederland al snel op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Jurgen Ekkelenkamp. Na 35 minuten spelen tekende Sven Botman uit een corner van Daniël van Kaam voor de 2-0 ruststand.

Na de thee kwam Jong Oranje wervelend uit de kleedkamer met drie goals binnen acht minuten. In de 47ste minuut schoot Wales verdediger Fin Stevens de bal achter zijn eigen doelman. Drie minuten later zorgde PEC Zwolle aanvaller Daishawn Redan al liggend voor de 4-0. Het vijfde en laatste doelpunt van de wedstrijd kwam in de 53ste minuut. Net als de openingstreffer werd deze gemaakt door Hertha BSC middenvelder Jurgen Ekkelenlamp.

Middenvelder Daniël van Kaam

Nadat de storm weer was gaan liggen, verving Van de Looi in de loop van de wedstrijd vijf spelers. Een speler die de hele wedstrijd volmaakte was Daniël van Kaam. De middenvelder stond voor het eerst vanaf het begin op het veld. ,,Een dag voor de wedstrijd hoorde ik dat ik in de basis zou staan’’, zegt Van Kaam. ,,Zeker als je een wedstrijd als deze speelt, is dat extra lekker. Je weet dat als je gelijkspeelt je deze moet winnen.’’ Bij de club waar Van Kaam speelt, bekleedt hij voornamelijk de ‘nummer 6 positie.’ Tegen Wales kreeg hij een iets aanvallendere rol. ,,In de jeugd was ik altijd al een aanvallende middenvelder. Ik ben het gewend om daar te spelen en het past ook goed bij mij.’’