Vanaf 1 januari nieuw systeem bekostiging ggz

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels 

Het zorgprestatiemodel wordt ingevoerd met de ingang van 1 januari 2022. Een nieuw betalingssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz). De bekostiging zal dan net zo geregeld zijn als in de algemene gezondheidszorg. Patiënten zullen niet meer aan het einde van hun behandeljaar de volle mep moeten betalen. Zij betalen dan gewoon per afspraak. 

Miranda Dammers is werkzaam bij Dimence als verpleegkundig specialist en teamleider van Team Angst & Stemming in Deventer en Zutphen. “Het systeem is eigenlijk bedacht omdat patiëntenverenigingen het heel raar vonden dat de rekening pas na een jaar kwam.”  

Ook was het oude systeem niet transparant. Op de rekening was niet te zien waaruit het bedrag was opgemaakt. Hoe lang je in zorg was, bepaalde hoeveel je moest betalen aan de zorgverzekeraar. Iemand kon wel 3 jaar in zorg zijn, maar slechts één keer per jaar gaan. Een ander ging iedere week. Toch betaalden zij dan hetzelfde. Op sommige behandeltrajecten draaiden zorgverzekeraars daarom verlies en op andere juist winst. 

Het zorgprestatiemodel zou eerlijker en opener moeten zijn voor patiënten. “Het is echt een win-win situatie voor patiënt, instelling en zorgverzekeraar.” 

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.