Hoe er naar mbo’ers wordt gekeken: “Mensen denken dat je dommer bent als je mbo doet” 

Veel mbo-studenten voelen druk uit hun omgeving doordat zij worden vergeleken met hogere opleidingen. Modestudent Flora heeft dit ook meegemaakt. Flora is een 19-jarige meid die net een mbo-opleiding achter de rug heeft. Zij studeerde fashion design management. Tijdens haar schoolcarrière heeft ze veel tegenslag meegemaakt van familieleden die meer van haar verwachtten.  

Flora heeft een zus die universiteit deed en een broertje die hbo studeert. “Daardoor voelde ik vooral druk van mijn opa en oma, die heel graag wilden dat ik heel hard werkte. Mijn opa en oma legden vooral op druk op mijn cijfers”, vertelt Flora.  

De 19-jarige begon op het vmbo. Hier voelde ze de druk al erg van haar grootouders. Volgens de student heeft die druk haar nooit geholpen. “Schoolsystemen werken voor mij niet zo goed. Om dan verder te gaan naar de havo, is voor mij lastig.” 

Eigen druk 

Flora zat vooral met zichzelf erg in de knoop. “Het was heel moeilijk. Het was een soort strijd; ga ik naar mezelf luisteren, of luister ik dan naar mijn opa en oma? Toen was ik daar iedere week, dus dan zijn het een soort van je tweede ouders die zeggen wat je moet doen.” 

Doordat haar zus aan de universiteit studeerde, bouwde ze voor zichzelf druk op. “Ik dacht altijd dat ik het zwarte schaap zou zijn in het gezin die minder kon.” 

Vanuit haar vriendengroep voelde ze de druk ook enorm. “Zij deden niets op de havo en alles lukte. Ik zat op de mavo en deed erg mijn best en het lukte dan niet. Uiteindelijk deed ik dan niet heel erg mijn best, want ik had het idee dat het me toch niet ging lukken.” 

Maatschappij 

Al vanaf de middelbare school maakt Flora al verschil mee in het gedrag van de schoolniveaus. “Wij hadden twee mavo klassen en vijf havo/vwo klassen. Ik ging niet veel om met de mavoleerlingen, maar meer met de havoleerlingen. Zij zeiden vaak dat ze hbo gingen studeren. Het is natuurlijk de middelbare school. Daardoor komen die grapjes meer voor. Ze grapten altijd dat ik het niet kon, omdat ik mavo deed.” 

Schoolsysteem 

“Wat ik vooral lastig vond is dat mensen snel denken dat je dom bent omdat je mbo doet”, vertelt Flora. “Ik vind dat heel jammer. Ik denk niet dat je dommer bent of minder kan als je mbo doet. Het ligt er meer aan of het leersysteem iets voor je is. Ik denk dat scholen heel erg een eigen leermanier hebben, maar dat is niet perse de manier voor iedereen. Ik denk ook niet dat iedereen in die leerregels past.” 

Toekomst 

Na alle tegenslag en zelftwijfel, is het uiteindelijk toch goed gekomen. Flora nu bezig met een tussenjaar om een portfolio op te bouwen voor een textuuropleiding op HKU (Hogeschool voor Kunsten Utrecht). Of zij dit gaat doen, weet de modestudent nog niet zeker. Zo overweegt ze ook haar eigen bedrijfje op te zetten.  

Reacties

Your email address will not be published.