Harde stop DBC’s niet zonder problemen

Het zorgprestatiemodel werd ingevoerd met de ingang van 1 januari 2022. Een nieuw betalingssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz). Het oude systeem moet ergens stoppen. Daarom worden alle DBC’s met een harde stop afgesloten op 31 december 2021.  

Als je medicijnen ophaalt bij de apotheek, dan is een deel van de prijs voor jouw eigen rekening. Bij de DBC’s gaat dat anders. Daar krijg je aan het eind van een behandeljaar de rekening. 

Met de invoering van het zorgprestatiemodel gaat dit veranderen. Patiënten zullen dan gewoon per sessie of consult een rekening ontvangen.  

Miranda Dammers is werkzaam bij Dimence als verpleegkundig specialist en teamleider van Team Angst & Stemming in Deventer en Zutphen. “Voor sommige patiënten als Eva (echte naam bekend bij redactie), kan het zijn dat er uit drie behandeljaren in een hele korte periode betaald moet worden.”  

Eva (echte naam bekend bij redactie) is in zorg bij Dimence. Zij heeft een DBC van december 2020 – december 2021. “Wanneer Eva’s DBC begin december afloopt is ze eigenlijk genoodzaakt om een nieuwe DBC te openen, voor nog niet eens een maand.” Ze heeft iedere week een afspraak. Dat betekent dat ze in januari na iedere afspraak ook nog een rekening zal ontvangen.  

Betalen over drie behandeljaren binnen de periode van een maand dus. 

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.