70 bomen vernield in stadspark Elisabeth Groen

Op oudejaarsnacht zijn er meer dan 80 bomen vernield in Amersfoort. Van deze 80 bomen staan er ruim 70 in stadspark Elisabeth Groen. Een deel van deze bomen is onherstelbaar beschadigd geraakt. Voor de overige bomen wordt er met de gemeente samen gekeken voor het mogelijke herstel van de bomen.

Op nieuwjaarsdag werd een spoor van vernielingen in Park Elisabeth Groen aangetroffen door een van de vrijwilligers van Park Elisabeth Groen. Na nadere inspectie bleken er in totaal 70 bomen in het park vernield te zijn. “De bomen zijn precies rondom de schors vernield, hoogstwaarschijnlijk met een bijl,” zegt Ronald Jas, bestuurslid van Stichting Park Elisabeth Groen, erover. “Hieruit konden we opmaken dat de vernielingen met opzet zijn aangericht.” De bomen die op oudejaars nacht vernield zijn, werden een jaar geleden door de stichting in het park geplant. “We hebben samen met de parkwachter gekeken of er nog bomen gered konden worden. Daarna hebben we de gemeente van de gebeurtenis op de hoogte gesteld.”

Vernielingen

Nadat de gemeente was ingelicht over de vernielingen in Park Elisabeth Groen, deden zij gezamenlijk met de stichting aangifte bij de politie. De politie is daarop gelijk een onderzoek gestart naar de vernielingen van de bomen. Inmiddels hebben ze een verdachte kunnen aanhouden: een 40-jarige man uit Amersfoort. “Omdat wij nog niet weten of deze man het daadwerkelijk gedaan heeft, hebben we er als stichting voor gekozen om er nog niks over naar buiten te brengen,” zegt Ron Jas. “Maar als deze persoon diegene is die de vernielingen heeft aangericht, dan zal daar hoogstwaarschijnlijk schade op verhaalt worden.”

Schade

Het bedrag voor de schade die aan de bomen is aangericht verschilt volgens de stichting per boom. “Er zijn een aantal bomen die minder beschadigd zijn geraakt en kunnen misschien nog gered worden,” vertelt Ronald Jas. “Andere bomen waren zo zwaar beschadigd dat we vrijwel zeker weten dat die het niet gaan redden. En dan is het nog maar net de vraag of je die bomen opnieuw kan kopen. Er zitten namelijk een aantal bomen bij die zeldzaam zijn en waarschijnlijk niet meer te krijgen zijn voor ons. Daarnaast zijn er ook bomen die de afgelopen jaren een stuk duurder zijn geworden. De gemeente gaat er in ieder geval uit dat het vervangen van alle bomen rond de 50.000 euro gaat kosten.”

Doneeractie

Om het vervangen van de bomen te kunnen bekostigen, heeft de organisatie een doneeractie op hun site opgezet. “Op de dag dat de vernielingen waren aangebracht, hadden we een bericht op onze site en op onze Facebookpagina gezet over de gebeurtenis. In de eerste reacties die wij kregen vroegen mensen aan ons of ze geld konden doneren om de schade te helpen herstellen. Daarvoor hebben we een doneermogelijkheid op de site opgewekt en die is vanaf de eerste dag al goed benut. We zitten op dit moment op een bedrag van tussen de 17.000 en 18.000 euro.”

Herstel

Stichting Elisabeth heeft de gemeente inmiddels op de hoogte gesteld van de doneeractie. Zij geven aan dat er nog geen afspraken zijn gemaakt op welke manier de gemeente het park zal gaan ondersteunen. “We zijn op dit moment met de gemeente in overleg over op welke manier het herstel van de bomen gaat plaatsvinden en wat daar voor nodig is,” zegt Ronald Jas. “De gemeente heeft toegezegd het gesprek met ons te gaan openen zodra er duidelijk is welke bomen we willen gaan her planten en welke bomen we willen laten staan. We vertrouwen er als stichting op dat de gemeente ons daarin tegemoet zal komen.”

Gemeente Amersfoort

De gemeente laat in een reactie weten dat de gebeurtenis rondom het vernielen van de bomen zeer betreuren. “Wij zullen het park zeker ondersteunen in het herstellen van de bomen,” laat een persvoorlichter van de gemeente weten. “Aankomende woensdag laten we een aantal bomen aan de stichting leveren, zodat zij deze opnieuw kunnen planten.” De gemeente laat verder weten dat ze het park zeker niet aan hun lot over zullen laten. Een deel van de bomen die in het park staan vallen immers onder het beheer van de gemeente, net zoals de rest van de bomen die op de route staan waar de vermoedelijke dader een spoor van vernieling heeft achtergelaten.  “Wij hopen als gemeente dat er bomen zijn die de ‘aanval’ zullen overleven,” zegt de persvoorlichter erover. “We zullen daarom ook tijdelijk een aantal bomen laten staan, om te kijken of ze het redden of niet. Dit doen wij door een mengsel van klei en zelfs yoghurt op te bomen te smeren. De bomen die het niet echt niet gered hebben en al dood zijn, worden zo spoedig mogelijk vervangen.”

Vervanging bomen

Volgens Ronald Jas zal het herstellen van de bomen in park Elisabeth Groen zeker een jaar gaan duren. “Aangezien het nu winter is, is het her planten van veel bomen niet mogelijk. We zijn nu echt aan het kijken we in kunnen kopen voor volgend seizoen en daarna zullen we heel systematisch de bomen gaan vervangen. Ondanks het veel tijd zal gaan kosten om alles weer in goede orde te herstellen, proberen we er als organisatie er de moed in te houden dat alles weer goed gaat komen.”  

Mijn naam is Nina Louwman. Ik ben 21 jaar en ik kom uit Amersfoort. Voordat ik aan de opleiding Journalistiek begon volgde ik de opleiding Mediaredactie in Amersfoort. Hierdoor heb ik al enige ervaring opgedaan in de media wereld. Ik hoop mijzelf door deze opleiding de komende jaren verder te ontwikkelen als journalist.

Reacties

Your email address will not be published.