Oud-lachgashandelaar over aankomend verbod

“Ik denk dat het in het straatbeeld wel gaat veranderen, maar lachgas is een drug die voornamelijk wordt gebruikt tijdens huisfeestjes, en aan die mensen heb ik destijds het meest verkocht.” Zegt oud-lachgashandelaar Lars (achternaam bij de redactie bekend). Hij handelde rond 2017/2018 een paar jaar in lachgas en vertelt zijn mening over het aankomende verbod op het gas. 

Naar alle waarschijnlijkheid komt lachgas nog dit kalenderjaar op de lijst II van de Opiumwet. dat houdt in dat de handel, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik verboden wordt. Een aantal gemeenten waaronder Den Haag, Groningen en Rotterdam heeft op dit moment al een (gedeeltelijk) verbod op lachgas. In 2016 verhuiste lachgas na een besluit van het Europese Hof van de Geneesmiddelenwet naar de Warenwet, hiermee werd het recreatief gebruik van het gas legaal. Dit zorgde ervoor dat het gebruik de laatste jaren sterk toenam en zo ook de overlast hiervan. Vóór 2016 viel het gas onder de Geneesmiddelenwet en daarmee was ‘oneigenlijk’ gebruik verboden.

Lars ziet voorlichting meer als oplossing voor het lachgasprobleem dan een algeheel verbod. “Het klinkt een beetje amateuristisch, maar ik denk wel dat voorlichting een daadwerkelijk goed middel gaat zijn, kijk mensen blijven het toch wel gebruiken alleen voorlichting kan er wel voor zorgen dat mensen het in mindere mate gaan gebruiken. Het is natuurlijk niet goed dat je van lachgas een paar seconden knock-out gaat, maar ik denk dat als mensen dat weten dat ze het minder gaan gebruiken.”

In januari 2020 riep D66 op tot het legaliseren van (bijna) alle drugs. Over de vraag of het volledig legaliseren van lachgas misschien ook een oplossing zou kunnen zijn zegt Lars het volgende: “in het geval van lachgas denk ik wel dat het reguleren ervan beter is, ik vind het wel anders dan andere drugs want daar zitten grote criminele netwerken achter. ondanks dat lachgas een beetje een grijs gebied is wil ik niet geloven dat er hele maffia praktijken rond lachgas zijn, het zijn vaak gewoon de jongens die willen handelen. Bijvoorbeeld lachgas kunnen kopen in iets van een coffeeshop zou een oplossing kunnen zijn.”

Mijn naam is Noah, 23 jaar, opgegroeid in Blokzijl maar woon inmiddels al een paar jaar in Groningen. Ik heb een passie voor muziek en spendeer daarom mijn vrije tijd het liefst met een plank met zes snaren. Ik kleur niet zo graag binnen de lijntjes, de puberale rebellie ben ik helaas nooit ontgroeid. Qua journalistiek ben ik het meest geïnteresseerd in misdaad en zou het liefst in de voetsporen treden van Peter R. de Vries.

Reacties

Your email address will not be published.