Sommige ggz-patiënten financieel in de knel door harde afsluiting DBC’s

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels
Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Het zorgprestatiemodel werd ingevoerd met de ingang van 1 januari 2022. Een nieuw betalingssysteem voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz). Het oude systeem moet ergens stoppen. Daarom worden alle DBC’s met een harde stop afgesloten op 31 december 2021. Voor sommige patiënten betekent dit meerdere rekeningen in een korte periode. Zo ook voor Eva (echte naam bekend bij de redactie), die in zorg is bij Dimence. 

Iedereen boven de 18 heeft de wettelijke verplichting om een deel van hun zorg zelf te betalen. Het verplichte jaarlijkse eigen risico is € 385 euro. Als je geen zorg gebruikt, dan hoef je ook niks te betalen.  

Als je medicijnen ophaalt bij de apotheek, dan is een deel van de prijs voor jouw eigen rekening. De rest wordt betaald door de zorgverzekeraar. Het deel dat jij betaalt, wordt afgetrokken van je eigen risico.  

Bij de DBC’s gaat dat anders. De behandeljaren worden geteld vanaf het moment dat de patiënt in behandeling gaat. In Eva’s geval was dat begin december 2020. Terwijl ze het overgrote deel van haar behandeling gevolgd heeft in 2021, gaat de rekening over het eigen risico van 2020. 

Met de invoering van het zorgprestatiemodel verandert dit. Patiënten ontvangen gewoon per sessie of consult een rekening. Dit zal gaan over het eigen risico van het kalenderjaar waarin de sessie heeft plaatsgevonden.  

Miranda Dammers is werkzaam bij Dimence als verpleegkundig specialist en teamleider van Team Angst & Stemming in Deventer en Zutphen. “Voor sommige patiënten als Eva kan het zijn dat er uit drie behandeljaren in een hele korte periode betaald moet worden.”  

De DBC van december 2020 – december 2021 betaalt Eva over het eigen risico van 2020. Dammers vertelt dat het eigen risico van 2020 allang betaald zou kunnen zijn. “Dan is de rekening voor de ggz nul.” Het kan ook zijn dat ze niets heeft opgemaakt. Dan is de rekening € 385 euro. 

“Wanneer Eva’s behandeljaar begin december afloopt is ze eigenlijk genoodzaakt om een nieuwe DBC te openen, voor nog niet eens een maand. En die gaat over het behandeljaar 2021.” Deze zal weer maximaal € 385 euro zijn.  

Eva heeft iedere week een afspraak. Dat betekent dat ze in januari na iedere afspraak ook nog een rekening zal ontvangen. Deze worden dan gerekend over het eigen risico van 2022. Betalen over drie behandeljaren binnen de periode van een maand dus. 

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.