Als een man achter je cluppie staan

Het is een koude vrijdagavond als PEC Zwolle Vrouwen aantreedt tegen de vrouwen van ADO Den Haag voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Voor het eerst sinds de lockdown mag er weer een volle tribune aanwezig zijn op de sportvelden van Be Quick. Met vrolijke gezichten druppelen de supporters van beide ploegen een voor een binnen. Blij dat zij eindelijk weer massaal achter hun ploegen mogen staan. Niet meer twee stoelen van elkaar vandaan. Nee, gewoon tegen elkaar aangekropen en zingend langs het veld.

Eerst even langs de kantine om een biertje te scoren en de spanning eraf te halen. De speelsters komen het veld op voor de warming-up. Met een hoop gejuich worden zij verwelkomd door het publiek. Dit zijn de momenten waar je het als topsporter voor doet, spelen voor publiek. Het uitspelende team uit de hofstad heeft vlaggen en spandoeken meegenomen en opgehangen rondom het veld. De initiatiefnemers zijn ras-Hagenezen. Mensen die de club altijd op de eerste plek zetten. Ook zij zijn blij om weer hun team langs de lijn te mogen steunen.

De eerste helft in de ogen van een Hagenees

De wedstrijd begint en al wapperend met de ADO-vlaggen moedigen de supporters uit Den Haag hun team aan. ,,Komt ie Lynn die is voor jou, doorgaan, doorgaan. Kom op Kirsten, ja nu moet je gaan, Shaan die is voor jou. Ah jammer, goed geprobeerd!’’ Het fanatisme zit er zo ingebakken dat ook de arbitrage het af en toe moet ontgelden. ,,Hij snapt het volgens mij niet hoor die Pipo, maar hij doet z’n best’’, zegt de supporter. De speelsters van ADO zijn nadrukkelijk in de aanval en maken even later de 0-1. Vlak voor rust komt PEC Zwolle Vrouwen op gelijke hoogte en vlak daarna fluit de scheidsrechter af voor de pauze.

Rust

Tijdens de pauze zoeken ook de supporters de warme kachel op. Het was bibberen langs de lijn en op de tribunes. Even aan de koffie, thee of even een warme chocolademelk halen, terwijl er binnen met elkaar nagepraat wordt over de eerste helft. Omdat het een bekerwedstrijd is, moet er een winnaar komen. Kan dat niet binnen 90 minuten, dan volgt er een verlenging en eventueel strafschoppen. Iets waar men niet op zit te wachten in deze kou, maar als dat betekent dat hun club door mag naar de halve finale, is dat het allemaal waard.

De tweede helft onder de ogen van een Zwollenaar

De tweede helft begint. Op de tribunes voel je de spanning, het staat 1-1 en de bezoekers uit Den Haag zijn veel beter. Ergens op de tribune zit ook Robin Smit. Hij maakt sinds 2018 het Twitterverslag van PEC Zwolle Vrouwen en wordt ook wel ‘’de Twitterprins van PEC Zwolle’’ of ‘’Het orakel van Amersfoort ‘’ genoemd. Hij vertelt wat zijn binding is met het vrouwenvoetbal: ,,Ik vind het heel erg leuk, omdat er een open sfeer hangt en het is niet zo gesloten als bij de mannen. Je kunt ook veel makkelijker een praatje maken met de speelsters en dat maakt het zo fijn.’’ Tijdens het gesprek met Robin is te zien dat PEC Zwolle Vrouwen er alles aan doet om een tegentreffer te voorkomen. ,,Oh oh daar gaan we bijna de mist in. Jongens, jongens, jongens, weg met die bal!’’ Helaas voor de Twitterprins komt ADO toch langszij en vlak daarna wordt de eindstand bepaald op 1-3.  Teleurgestelde gezichten aan de kant van PEC, terwijl de meegereisde ADO-fans de overwinning vieren met siervuurwerk. De stadionspeaker zegt met veel moeite: ,,wij feliciteren onze tegenstander uit Den Haag met de overwinning en wensen hun nog veel succes in de toekomst!’’

Audio verslag

Mijn naam is Davy, 21 jaar en journalist. De afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld binnen de journalistiek. Mede door mijn stages bij Almere City FC en PEC Zwolle heb ik kennis opgedaan binnen dit werkveld. Het is mijn ambitie om later sport- verslaggever, talkshow host of commentator te worden bij een sportclub- , organisatie of zender.

Reacties

Your email address will not be published.