//

De kosten van de oorlog in Oekraïne

“Boem. Boem. Boem. Dat was voor ons het begin van de oorlog. Geen persconferentie, geen mededeling maar explosies. Kwam wel mooi uit, want anders had ik me nog verder verslapen”, zegt Mariya grappend. Ze zit nu twee weken in Nederland en kan ondertussen de humor er wel van inzien. “Ja, als je twee maanden onderweg bent en veel ergere verhalen hoort, lijkt je eigen situatie toch minder erg”, vertelt ze.

Mariya Semenyuk is een 27-jarige marketingspecialist die gevlucht is uit Snihurivka, een stad in de regio Mykolaiv. Zij is een van de drie miljoen vluchtelingen die het land heeft verlaten sinds het begin van de ‘speciale militaire operatie.’ Volgens Rusland is dit namelijk geen oorlog maar een missie om Oekraïne te denazificeren. Wat dit precies inhoudt, wil het binnenvallende land niet prijsgeven. Oekraïners zelf zien het echter als een onrechtvaardige oorlog. “Speciale militaire operatie mijn reet, ze zoeken elke keer weer een ander excuus.”

Die ‘elke keer’ zegt ze niet zomaar. Dit is namelijk niet haar eerste ervaring met oorlog. “In 2014 was ik, toen nog samen met mijn ouders, gevlucht uit Belogorsk. Toen vielen de ‘varkens’ [red. Russen] ons al lastig. Hiervoor begreep ik niet waarom ze kwamen, nu wel. Ze willen ons van de kaart vegen, dat is de enige verklaring die ik kan bedenken. Ik ben blij dat mijn ouders dit niet nog een keer mee hoeven te maken.”

“De eerste dagen zijn absolute chaos. Gaat het goed met mijn vrienden? Wat is er in godsnaam aan de hand? Dit zijn de eerste vragen die bij je opkomen. Gelukkig ging het goed met iedereen die ik ken. Wat er aan de hand is kom je zodra je je telefoon gepakt hebt ook snel achter, oorlog. ‘Putler’ [red. denigrerende naam voor Vladimir Putin] noemt het misschien niet zo maar het effect blijft hetzelfde. Mortiergranaten boeien het niet hoe je het noemt, waarom zou ons het dan wel moeten boeien?”

Onderweg naar Nederland hoort ze ook andere geluiden. Dingen zoals: ‘Dit is de schuld van de EU,’ of ‘Groot gelijk hebben de Russen eigenlijk.’ Dat is absoluut niet te begrijpen volgens Mariya: “Ik heb veel in mijn leven meegemaakt. En oorlog is geen grapje.” Wie zijn schuld het uiteindelijk is, maakt me niets uit, onschuldige burgers gaan nu dood. Kinderen die op moeten groeien zonder ouders, of erger nog, ouders die oud moeten worden zonder hun kinderen.”

Reacties

Your email address will not be published.