“Ik vind het enorm belangrijk om jongeren een stem te geven” 

Foto: Indy Peters

Jongeren in de gemeentepolitiek, dat is meer dan eens een uitzondering op de regel. Sterker nog ruwweg zeven procent van alle 8.700 gemeenteraadsleden in Nederland is jonger dan dertig jaar. Dan hebben we het dus nog niet eens over tieners in de raad. Indy Peters is zo’n uitzondering op de regel. Met haar achttien jaar is zij de jongste kandidaat die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst. Naast haar opleiding tot Frans docent staat ze als nummer vier op de lijst van de Partij van de Arbeid. 

Ik heb met Indy afgesproken in Halle, een klein dorp in Bronckhorst waar ze samen met haar ouders en broertje woont. Al vrij snel is duidelijk bij welk huis ik moet aanbellen, het grote PvdA-bord in de voortuin is niet te missen. Met haar kin omhoog staat ze tussen haar partijgenoten, onderaan de poster staat in grote witte letters de slogan: “stem sociaal”. 

Waarom doe jij voor de PvdA mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst? 

“Ten eerste vind ik het enorm belangrijk om jongeren een stem te geven.” Indy geeft aan dat in haar gemeente toch eigenlijk veelal wat oudere mensen in de raad zitten. Indy maakt duidelijk dat ze van jongs af aan eigenlijk over alles wel een mening had. “Op een gegeven moment dacht ik dat ik daar gewoon iets mee moest gaan doen”. Ze legt uit dat ze al vrij snel bij de Partij van de Arbeid uitkwam. “De Partij van de Arbeid voelde gevoelsmatig gewoon enorm goed. Het feit dat de PvdA strijd tegen kansenongelijkheid is iets wat mij dat laatste zetje in hun richting gaf.” Indy geeft aan dat ze op dit moment voornamelijk wil opkomen voor de jongeren in haar gemeente. Als Indy in de raad komt zal ze bijvoorbeeld gaan strijden voor goeie busverbindingen en fijne plekken voor jongeren om samen te komen. 

Je bent nu druk bezig met campagne voeren, hoe verloopt dat? 

“Het campagne voeren is echt enorm leuk. Natuurlijk ook wel een beetje spannend, je weet namelijk niet wat de reacties zijn die je krijgt, maar veelal zijn die enorm fijn!” De jonge PvdA’er geeft aan dat veel mensen tegenwoordig het gevoel hebben dat de politiek ver van de mensen af staat. “Het leukste aan de campagne vind ik daarom de gesprekken die je met mensen kan voeren.”  

“Het leukste aan de campagne vind ik daarom de gesprekken die je met mensen kan voeren.” 

Is dat dan ook het leuke aan de gemeentepolitiek? 

“Ik denk het wel. Op bijvoorbeeld een debatavond kunnen wij als politici echt interactief in gesprek. Je krijgt niet zomaar een vraag maar je ziet ook het gezicht en de mens achter die vraag. Zo sta je als politiek een stuk dichterbij de mens en zie je ook wat er speelt en wat mensen echt belangrijk vinden.” 

En hoe is het binnen die PvdA-fractie, wat doe je en hoe is de sfeer? 

“Bij de fractievergaderingen kijk ik voornamelijk mee, dit omdat ik natuurlijk nog niet precies weet hoe alles gaat.” Indy legt uit dat je van een hele hoop dingen wel wat moet weten. “Ik ben nu vooral druk bezig met het leren hoe dingen in zijn werk gaan. Ook de keiharde feiten zijn natuurlijk belangrijk. Ik lees mij nu dus veel in en daar gaat best wat tijd in zitten.” Indy geeft aan dat haar fractieleden haar goed helpen in dit proces. “Ze hebben mij heel goed opgevangen en ik kan het super goed met ze vinden. Ik voel me helemaal op mijn gemak en kan eigenlijk alles wel kwijt bij de fractie.”  

Je zit nu in het tweede jaar van je studie, is dit wel te combineren? 

“Op dit moment ben ik natuurlijk super druk met de campagne en daarnaast wil ik ook zoveel mogelijk bij de fractievergaderingen zijn, dan schiet school er soms wel even bij in.” Ze hoopt wel een evenwicht te vinden tussen haar politieke ambities en de studie. “Het kost natuurlijk een hoop tijd, maar het is voor mij wel iets waar ik voor wil gaan. Ik heb altijd al ambitie gehad om iets in de politiek te doen.” 

Je bent natuurlijk nog vrij jong, maar zie je ook een toekomst in de politiek? 

“Ik heb nu voor ogen dat ik toch eigenlijk mijn hele leven wel politiek actief zal zijn. En op welke manier of op welk niveau dat zal zijn zullen we dan wel zien, maar ik vind het gewoon enorm belangrijk om te blijven strijden waar ik voor sta.” 

“Ik vind het gewoon enorm belangrijk om te blijven strijden waar ik voor sta.” 

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Reacties

Your email address will not be published.