Officier van justitie eist 7 jaar cel en TBS voor moord in de Bitterstraat 

“Ik ben geen moordenaar, het is nooit de bedoeling geweest.” Dat zei de 31-jarige verdachte Kevin B. donderdag 11 mei in de rechtbank te Zwolle. De zaal was goed vol en het zou de laatste rechtszaak zijn voor de uitspraak. Verdachte Kevin B. wordt aangeklaagd voor de moord op de 32-jarige Maarten in de Zwolse binnenstad. 

Het is bijna een jaar geleden dat Kevin B. op 14 mei 2021 Maarten op klaarlichte dag neerstak. Maarten overleed ter plekke aan zijn steekwonden. Meerdere getuigen vertellen dat ze Kevin zagen ontploffen waarna B. op het slachtoffer afstormde en hem van zijn fiets trok. Er was al langere tijd sprake van een conflict tussen de twee heren. Hoewel ze lange tijd goede vrienden zijn geweest ging hun relatie er snel op achteruit. Er waren al vaker gevechten tussen de twee mannen, maar nooit ging het zover als op 14 mei. 

B. zegt spijt te hebben en stelt dat er geen sprake is van moord. De verdachte benadrukt nogmaals dat hij niet wist dat hij Maarten tegen zou komen. “Ik zag hem en ik ontplofte meteen.” B. vertelt dat hij Maarten naar het mes in zijn zak zag grijpen. “Ik moest mij in een split second verdedigen, een mes is voor mij een gereedschap, geen wapen.” Als de rechter de verdachte vraagt waarom hij het mes op zak had, maakt Kevin duidelijk dat hij die avond zou barbecueën. Hij zou het mes gebruiken om vlees te snijden.  

Ook de nabestaande zijn aanwezig, zei eisen ieder een vergoeding voor het emotionele leed dat hun is aangedaan. De moeder van Maarten maakt gebruik van haar spreekrecht. Geëmotioneerd zet ze een foto van haar zoon op tafel en begint ze aan haar speech. Hierin vertelt ze dat Maarten op het punt stond om de dakloze-opvang achter zich te laten. Ze noemt hem in haar speech een paradijsvogel. Op de dag van het ongeval zou ze nog een lief bericht van hem hebben gekregen. “Nooit meer een appje van hem: ‘hey mam, goeiemorgen!’”  

Daarnaast kwam de vader van Maarten nog aan het woord. Ook hij zat vol emotie, “ons leven gaat door, maar het zal zwaar zijn.” Hij richtte zich in zijn speech rechtstreeks tot de verdachte. “Jij hebt voor Maarten de deur dicht gegooid. Het kan niet anders dan dat de deur ook voor jou dicht gaat, en dat heb je aan jezelf te danken.” 

De rechter zal twee weken na de rechtszaak een uitspraak doen.  

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

Reacties

Your email address will not be published.