Japan was even dichterbij dan je denkt

Op 6, 7 en 8 mei werd het Teats Art en event park in Zaandam omgetoverd tot een Japanse Oase. Daar vond namelijk het Japan Light & Food festival plaatst, dat je een kijkje gaf in de Japanse wereld. Gezinnen, stelletjes en vrienden feestten op de Japanse muziek, deden mee aan verschillende activiteiten, struinden rond bij de foodtentjes en genoten van de felle lichtjes.   

Via de ingang kom je terecht in een grote hal, vol met lichtjes in alle kleuren van de regenboog. “Oh wat mooi” en “foto” is wat je hier hoort. Je voelt de warme sfeer door het gelach en gezang, en ziet bezoekers die elkaar niet kennen samen op de foto gaan. Over foto’s gesproken, dit is een hele goede fotospot. De plek waar je Instagram-waardige foto’s kunt maken. Twee meiden in Japanse paars/roze kleding lopen voorbij en vertellen over de festivals die ze nog op de planning hebben deze zomer. Het kan eindelijk weer en dat maakt de meiden erg vrolijk, vertellen ze met een lach op hen gezicht. “Het mag allemaal weer en daarom vinden we het juist zo leuk om uit te pakken voor dit festival. We zijn geïnteresseerd in Japan en dachten dit is de perfecte plek voor foto’s en gezelligheid. Op de planning staan nog Fantasy Fest, Castlefest en Dutch Comic Con!” Na de coronacrisis is het eindelijk weer tijd voor festivals zonder restricties. Ik snap dat mensen zich uitleven, maar toch is corona niet helemaal weg, want de besmettingen stijgen weer. Op het festival vliegt de handgel je om de oren, dus er wordt zeker bij stil gestaan.  

Sushi, sushi, sushi 

Na de lichtjestocht kom je terecht in een grote hal. Je weet niet waar je kijken moet, er is zo veel te doen en te bekijken. De geur van het Japanse eten is niet te weerstaan en al snel zoeken de enthousiaste bezoekers een plekje aan de grote eettafels midden in de hal, of zij nemen plaatst aan een sushibar, hier komt de sushi langs via een lopende band. Bij Japans eten denk je al snel aan sushi, maar er wordt ook genoeg anders lekkers gemaakt zoals: ramen, miso soep, kare en dumplings. Twee vrolijke mannen staan in de keuken van hun eigen kraampje sushi te bereiden. De hele dag door maken zij gefrituurde sushi met zalm, kip en vegetarisch. “Het is een ontzettend druk weekend, maar dat maakt het niet minder leuk. Vorige week hebben we dit ook gedaan in Ahoy en het is gewoon heerlijk om dit weer te mogen doen.” De heren maken met veel plezier de overheerlijke sushi klaar. Er hangt een gezellige sfeer, maar het is ook enorm druk. De rijen voor de food kraampjes lopen op tot meer dan 30 minuten. Van de drie uur dat je binnen mag zijn, neemt dit al veel tijd in beslag.  

Er is ook nog en wat kleinere hal. Hier verkopen ze ook heerlijke Japanse gerechtjes, zingen ze karaoke en verkleden kinderen zich in Japanse kleding. Ook staat er een ‘wagen’ waar twee vrouwen in Japanse blousejes ijs rollen. Het ijs bevriest op een ijskoude plaat waardoor je het ijs kunt rollen tot roosjes. Je kiest zelf je ingrediënten voor in het ijs en je krijgt het als een klein kunstwerk. Het is er erg druk, maar dat valt vandaag nog mee zeggen de dames. “Gisteren hebben bezoekers wel 40 minuten in de rij moeten staan voor ze aan de beurt waren voor een heerlijk ijsje.” Zo krijgen de dames wel veel gezelligheid mee en dat vinden ze erg leuk, vertellen ze lachend. 40 minuten zou ik hier niet voor over hebben, zonde van je tijd, er zijn ook nog genoeg andere lekkere kraampje. Maar voor de dames hartstikke leuk om te zien dat er fans rondlopen.  

Een negentienjarige vrolijke en creatieve student Journalistiek. Door haar grote nieuwsgierigheid komt ze alles te weten wat ze nodig heeft voor het schrijven en produceren van haar stukken. Haar hoofd zit vol ideeën waar ze graag mee aan de slag gaat. Ze is vooral geïnteresseerd in lifestyle en food.

De aankomende jaren wilt ze zich graag gaan ontwikkelen in de Journalistieke wereld. Van kleins af aan wist ze al wat ze later wilde worden. Tijdschriftenmaker, net als Linda de Mol bijvoorbeeld. Wie weet komt ze ooit zo ver.

Reacties

Your email address will not be published.