Werken naast je studie. Het klinkt logisch, maar voor studenten met een medische beperking is dit niet altijd mogelijk. Ook zij willen participeren in de maatschappij. Hiervoor kunnen ze een toeslag krijgen van de gemeente, waar ze tóch uitstapjes en andere dingen van kunnen doen.
‘Normale’ mensen weten niet hoe het leven van studenten met een medische beperking eruit ziet. Er wordt vaak niet verder gedacht dan: “Oh, hij/zij zit in een rolstoel, wat zielig”. Ze hebben zeker niet allemaal door hoe moeilijk het leven van zo’n student eruit kan zien. Je wilt niet zielig gevonden worden, maar mensen mogen wel eens wat meer nadenken. Afspreken met vriendinnen, naar de bioscoop gaan of een museum bezoeken bijvoorbeeld, alles kost tegenwoordig geld en wordt steeds duurder. Zonder geld ben en kom je tegenwoordig nergens meer. Voor die studenten is het dus enorm lastig om mee te doen aan onze maatschappij, omdat ze zelf geen inkomsten hebben. Hoe vervelend is het om altijd geld te moeten vragen aan je ouders voor uitstapjes, cadeaus en kleding, en het nooit zelf te kunnen betalen?
Anderhalf jaar geleden verscheen er een artikel op Rijksoverheid.nl over studietoeslag voor studenten met een medische beperking. Zo kunnen zij toch een soort van inkomen ontvangen waar zij leuke dingen van kunnen doen, net als hun leeftijdsgenoten. Dit spoorde mij aan om actie te ondernemen richting mijn gemeente. Ik heb hier recht op, aangezien ik een medische beperking heb, maar hoe kan het dat ik nog van niks weet? Na maandenlang mailcontact, vele telefoontjes, een interview op de radio en een interview in de krant, is mijn gemeente eindelijk wakker geschud. Vanuit VVD Nijkerk en CDA Nijkerk is er een motie ingediend tijdens de jaarlijkse begroting. De motie is unaniem goedgekeurd, goed nieuws! Na mij aangemeld te hebben viel er in april jl. een brief op de deurmat; een aanmeldingsformulier met alle eisen en bewijsstukken die ik mee moest sturen bij de aanvraag. Ik voldeed aan alle eisen, behalve de eis dat ik studiefinanciering ontvang. Ik heb er wél recht op, maar op het HBO ontvang je geen basisbeurs, dus je moet eigenlijk verplicht geld gaan lenen. Ze willen dat je geen inkomsten hebt, zelfs als je stagevergoeding ontvangt wordt de studietoeslag in mindering gebracht. Waarom gaan ze mij dan verplichten om geld te lenen?
Boosheid komt naar boven. Het voelt dat ik mij al die tijd ingezet heb voor niets, hoewel ik er wel anderen mee geholpen heb. Ik ben erg teleurgesteld. Maar ook ben ik heel trots op mezelf; ik heb mij in dit onderwerp vastgebeten, ik ben op de radio geweest, ik heb in de krant gestaan en met veel mensen mijn verhaal kunnen delen. Het is een goed leermoment in mijn leven geweest.