De dode hoek van Twente

De kopte prijkte in de vroege morgen op de website van RTV Oost. “Traumaheli’s geregeld te laat in ‘witte vlek’ Twente: Grote gevolgen voor kwaliteit van de zorg”. De heli’s zouden binnen een halfuur te plaatse moeten zijn. In de helft van de gevallen komen ze echter te laat.. Niet heel gek als deze zo al uit Groningen en Amsterdam moeten komen. In het Oosten wonen geen echte Nederlanders, zo blijkt maar weer bij de landelijke Overheid. Slechts enkele uren na het bericht over de witte plek van Twente verschijnt echter een ander schrijnend bericht: In het nabij de grens gelegen Oldenzaal is een complete woning ingestort. De oorzaak? Een gasexplosie. Onder het puin liggen drie bewoners: moeder, vader en dochter. Meerdere hulpdiensten zijn aanwezig. Drie traumahelikopters zijn onderweg uit onder andere Groningen en Amsterdam.  

Nog goed kan ik me het moment herinneren dat ik voor het eerste eentje op het Isala-complex in Zwolle zag landen. Mijn metgezel wees en ik wilde het woord schreeuwen: ‘Hé kijk een .. ‘ maar het woord, dat kwam niet, het was onvindbaar. Pas later realiseerde ik me dat het woord traumahelikopter niet in mijn Enschedese vocabulaire zit. Alleen de Duitse ANWB en dienstverlening. De ADAC. Wat net zo synoniem is voor traumahelikopter is als ‘otto’ voor een afvalcontainer.  
Nederlandse traumahelikopters? Die komen niet in Twente.  

Niet voor niets is kamerlid Pieter Omtzigt is niet zonder reden de enige Twentse volksvertegenwoordiger een held voor de buitenstaanders van de randstad. Als hij niet alleen al een burn-out had gekregen vanwege de toeslagenaffaire had hij dat wel gekregen van de vergeten provincies in Den Haag: Zelfs na zijn vertrek bij het CDA nodigde CDA-Oldenzaal hem uit voor een lezing over het feit dat de provincies buiten de randstad zo slecht vertegenwoordigd zijn. Want zeg nou zelf: Of het nu gaat over de aanpak van de N35 of de afvalwaterinjecties. Alsof we in Twente nog niet genoeg te klagen hebben met de armste gemeentes met de grootste groep werklozen. 

Maar even terug naar de instorting van het woonhuis. Wonder boven wonder kwamen alle familieleden er met lichte verwondingen vanaf. Maar wat zou er gebeurd zijn als het niet zo wonderbaarlijk was afgelopen? Was het Binnenhof dan te klein geweest en zou Den Haag verder verkrampt geraakt zijn in hun polarisatieretoriek? Zullen de randstedelingen ooit op het punt komen dat de zeespiegel zover gestegen is dat ze blij zijn dat ze in onze mooie zandgronden hebben geïnvesteerd? of zullen wij ze dan in hun eigen sop gaar laten koken?  

Reacties

Your email address will not be published.