“Mensen weer even kind laten zijn, daar krijg ik energie van”

Beeld: NUFOTOGRAFEREN

Daniel van Mourik is magician. Op jonge leeftijd kreeg hij van zijn ouders een goocheldoos. De trucs die hij daaruit haalde voerde hij al op voor familie en klasgenootjes. In het begin van zijn tienerjaren kreeg Daniel voor zijn verjaardag zijn eerste daadwerkelijke goochelboeken. Een daarvan ging over de kunst van het kaartgoochelen. Op het moment dat hij dat las, was hij verkocht. Tegenwoordig neemt hij overal pakjes kaarten mee naartoe. Daniel laat kaarten van kleur veranderen, kaarten in je dichte handen overspringen en hij leest zelfs je gedachten, met een volledige ‘mindfuck’ tot gevolg.  

Begin twintig zag Daniel de Amerikaanse magiër en stuntman ‘David Blaine’ op internet. Zoiets geweldigs had hij nog nooit gezien. Door Blaine krijgt het goochelen voor hem weer een impuls na het een aantal jaar minder te hebben gedaan. “Zeg nou eerlijk, goochelen klinkt ergens een beetje knullig. David Blaine liet mij zien dat ‘magic’ juist helemaal niet knullig hoeft te zijn”. Voor van Mourik begint het als een hobby, maar een aantal jaren later verandert dat.  

Muzikant Gerard Alderliefste vraagt hem of hij in de pauze van zijn shows wil optreden voor een publiek. Daniel grijpt deze kans aan en maakt niet veel later ook een Facebookpagina. Heel snel daarna wordt Daniel benaderd door producent ‘Stepping Stone’. Ze zijn op zoek naar magicians en illusionisten voor een televisieprogramma en waren bij hem uitgekomen. “Ik moest auditie komen doen. Ongelooflijk spannend, maar ik kwam daar eigenlijk best wel snel doorheen”.  

Beeld: Maurice Vinken / www.kleurstof.eu

Dit programma werd later ‘Mindmasters’: een competitie waarin mentalisten, illusionisten en magicians het tegen elkaar opnemen. Maanden aan voorbereidingen en brainstormsessies volgden. “We moesten een keer per week naar de studio om te oefenen, onze acts door te spreken en te verbeteren. Dit begon in kleine kantoortjes en ging uiteindelijk naar de grote zaal waar later ook de show was”, vertelt van Mourik. Ondanks dat het programma een competitie was, waren de deelnemende magicians daar niet zo mee bezig. “Elke repetitiedag was hartstikke gezellig”.  

Toen de grote dag daar was kwam alles bij elkaar. Van jongs af aan al spelen met een goocheldoos tot de inspiratie die hij kreeg van David Blaine, dit was zijn moment. “Alle voorbereidingen komen samen op dat moment, er mag niks fout gaan.” Live op televisie verstuurt hij gedachten van Patricia Paay en Kees Tol naar elkaars telefoon. Om nog een stap verder te gaan laat van Mourik alle telefoons van het publiek tegelijkertijd overgaan. Uit alle hoeken van de zaal klinken allemaal verschillende ringtones. Met de woorden “Het experiment is geslaagd!” sluit Daniel zijn act af. Daaropvolgend komt het spannendste van de avond, het oordeel van de tienkoppige jury. Als enige deelnemer van de uitzending krijgt Daniel tien keer groen en nul keer rood. Zelfs jurylid Peter R. de Vries, die van Mourik ook nog een mooi compliment mee gaf. “Over Peter was ik eigenlijk het meest gespannen, die was het meest kritisch op alle andere deelnemers” duidt Daniel.  

De volgende ochtend verandert de kater van het feestje de vorige avond in een dubbele kater. In de groepsapp waar alle deelnemers inzaten komt de mededeling dat er vervelend nieuws aankomt. Niet veel later wordt Daniel gebeld en word er hem medegedeeld dat het programma tot zijn eind is gekomen door teleurstellende kijkcijfers. “Alles waar je al die tijd voor gewerkt lijkt opeens niks meer waard”. Toch houdt van Mourik veel over aan het programma, een paar onbreekbare vriendschappen met andere deelnemers. Ook de ervaring pakken ze hem nooit meer af. Na zijn avontuur bij ‘Mindmasters’ krijgt Daniel boekingen om op te treden op feesten en partijen. “Mijn mooiste boeking was een optreden in Budapest, ik mocht daar optreden op een conferentie van een bedrijf. Hotel, vlucht, alles werd voor mij geregeld.” 

Zonder publiek ben ik geen magician, de kracht is dat we het samen doen!

Op de vraag wat ‘magic’ voor Daniel betekent reageert hij: “Het is voor mij zo’n groot deel van mijn leven”. Hij wil duiden dat het een kunstvorm is, de kick van mensen verbazen geeft hem elke keer weer een geweldig gevoel. “Als magician is het mooiste als je je toeschouwers achter je krijgt, wij doen geen trucs om het publiek voor de gek te houden. Juist willen wij ons publiek een geweldige ervaring geven door ze iets onverklaarbaars te laten zien.” vertelt hij. “Zonder publiek ben ik geen magician, de kracht is dat we het samen doen!” Het gevoel wat David Blaine vroeger aan Daniel gaf, wil hij nu graag anderen geven. “Even niet meer vastzitten in de hokjes die je hoofd gemaakt heeft in je leven, mensen weer even kind laten zijn. Daar doe ik het voor, daar krijg ik energie van.”  

Als journalist wil ik het liefste zo dicht mogelijk op het nieuws staan, dus op de plek waar het daadwerkelijk gebeurt. Alleen dan kan je volgens mij het hele verhaal vertellen. Ik deins niet terug voor een uitdaging want ik vind mijzelf het beste in oncomfortabele en bijzondere situaties.

Reacties

Your email address will not be published.