Zwolle – Winkeliers doen het geweldig als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen. Excessen en opstootjes blijven uit. De nauwe straatjes in de oude Hanzestad worden door een groot publiek ‘met voeten getreden’. Echter tot grote clusterbesmettingen leidt het niet.
“Al sinds het begin van de coronacrisis zijn de teugels stevig aangetrokken door het openbare bestuur”, vertelt Bianca de Greef (veiligheidsregio IJsselland). Deze grip 4 (jargon voor hoogste dreiging niveau op volksgezondheid) geldt voor het hele land en laat de lokale besturen minstens één keer per week bij elkaar komen. Hier schuiven het college B&W, coördinerende adviseurs van de hulpdiensten, ziekenhuizen en de GGD aan. Besmettingscijfers vormen hier de leidraad.
Aan talkshowtafels en in landelijke kranten luidt men de noodklok. De burgemeesters van de grote steden, alsook de collega’s uit Eindhoven en Maastricht maakten afgelopen weekeinde gebruik van de noodverordening.
Deze noodverordening gaat over de toegang ontzeggen van consumenten in de publieke ruimte. Dit mandaat wordt nauwelijks gezien als ‘luxe’, sterker dit laatste redmiddel in de crisisbestrijding stuit deze openbaar bestuurders tegen de borst.
Heel anders is de toon in Zwolle. De ondernemersvereniging van het Zwolse City Center en de veiligheidsregio IJsselland geven aan content te zijn met de frequentie en de efficiëntie van het te voeren beleid. Clusterbesmettingen blijven uit binnen het winkelgebied, winkeliers dragen het belang van veiligheid uit en schromen niet de klant de wijzen op looproutes, de mondkapjesplicht en het in acht nemen van de anderhalve meter. In koor stellen zij in de Overijsselse hoofdstad: “als we zo doorgaan, ziet het er goed uit”, aldus binnenstadmanager Aukje Grouwstra.