/

Sporten als therapie

De GGZ-wachtlijsten stromen voller en voller, hierdoor zijn jongeren steeds vaker op zichzelf aangewezen. Volgens fitnesstrainer Timo Cools is aan de slag gaan met je fysieke gezondheid een van de beste manieren om je mentale gezondheid te verbeteren. Bij hem heeft dit een paar jaar geleden zo’n groot verschil gemaakt. “Ik was echt een lapzwans, ik gamede de hele dag door, was te dik en dronk veel alcohol” Het enige wat hem ook daadwerkelijk plezier gaf waren die “ontsnappingen uit de realiteit”. Een paar jaar later ging er een knop om in Timo zijn hoofd “Als je nu niet gaat afvallen en goede gewoontes aan gaat leren dan ben en blijf je een totale mislukking” is wat hij tegen zichzelf zei op dat moment. “Ja dat klinkt misschien extreem, maar zo ging het daadwerkelijk wel in mijn hoofd”.

Nu, een paar jaar later is er weinig over van deze ‘lapzwans’. Buiten dat zijn fysieke gezondheid een stuk optimaler is, is ook zijn mentale staat een stuk stabieler. Deze ontwikkeling heeft zo veel voor hem betekend dat Cools nu een eigen bedrijf is gestart om andere mensen ook te helpen. “Naast dat ik in een sportschool werk maak ik filmpjes op YouTube voor het kanaal ‘Ethical Gains’. Waarmee ik mensen probeer te helpen hun fitnessdoel te bereiken.” Niet alleen op YouTube probeert Timo mensen te bereiken ook coacht hij mensen 1-op-1. “Verandering is nooit makkelijk. Het begint vaak heel oppervlakkig met een bepaald doel. Of dat nou tien kilo aankomen of afvallen is, dat maakt niet uit” maar tijdens het proces merkt Cools dat er buiten het nummertje op de weegschaal ook andere dingen veranderen. “Onder andere het zelfvertrouwen neemt toe, maar mensen krijgen ook meer energie in het leven wat ook doorschemert op andere aspecten in hun leven.”

Volgens Timo is het belangrijkste dat je eerst na moet gaan waarom je wil veranderen “Dat kan iets heel simpels zijn. Een gevoel dat je niet lekker in je lichaam zit bijvoorbeeld is al een mooie motivatiebron.” Het is dan wel belangrijk dat je niet te grote stappen in een keer gaat maken. “Mensen beginnen vaak veel te extreem, dat hou je niet vol. Probeer te beginnen met kleine veranderingen. Een klein beetje meer bewegen, of die ongezonde maaltijd een keer laten staan.” Kleine veranderingen hebben volgens Timo op de lange termijn veel meer invloed dan een korte extreme opleving “Het belangrijkste is dat je je beseft dat verandering tijd kost. Er zullen veel moeilijke momenten komen maar elke kleine aanpassing is er eentje die op de lange termijn veel grotere veranderingen teweegbrengt”

Meer horen van Timo? Hieronder is het interview te beluisteren:

Als journalist wil ik het liefste zo dicht mogelijk op het nieuws staan, dus op de plek waar het daadwerkelijk gebeurt. Alleen dan kan je volgens mij het hele verhaal vertellen. Ik deins niet terug voor een uitdaging want ik vind mijzelf het beste in oncomfortabele en bijzondere situaties.

Reacties

Your email address will not be published.