“Van analfabeet tot hoogleraar: je doet een groen hesje aan, pakt een grijpstok en je bent opruimer”

Rebecca (links) en Alie.

Alie Sijtsma is één van de oprichters van stichting Heel Arnhem Schoon. Drie jaar geleden begon ze met het opruimen van zwerfvuil in Malburgen-West. Ze liep dan ’s morgens om half 6 in haar eentje door de wijk, nog voordat haar werkdag begon. Toen ze met pensioen ging, besloot ze rond een uur of elf te gaan lopen. Zo kwam ze Rebecca Schut tegen die ook bezig was met het opruimen van zwerfvuil. Ze gingen samen verder.

Van daaruit is het gegroeid, dankzij Alie’s charisma en Rebecca’s organisatorisch talent. Steeds meer mensen wilden aansluiten en inmiddels zijn er meer dan 300 vrijwilligers actief in tien wijken verspreid over heel Arnhem.

Heel Arnhem Schoon heeft drie doelstellingen. Allereerst het opruimen van zwerfvuil. “Willen we niet zien,” zegt Alie. Het tweede doel is het creëren van bewustwording door met mensen in gesprek te gaan. Het derde is de verbinding onderling. “Eigenlijk het belangrijkste wat er gebeurt binnen onze stichting, binnen onze groep mensen.”

Verbinding

“We hebben echt een hele gevarieerde groep. Iedereen is welkom. Van analfabeet tot hoogleraar. Van patiënt tot psychiater. Alles zit ertussen. Ik heb mensen leren kennen die ik anders nooit had ontmoet. Het maakt niet uit. Je doet een groen hesje aan, pakt een grijpstok en je bent opruimer.” Er zijn vriendschappen ontstaan en mensen helpen elkaar. Alie zegt dat ze het heel bijzonder vind.

Wat ze ook in beeld hebben gekregen zijn de eenzame ouderen. De ouderen die verwaarlozen of geen contacten meer hebben. “Eén van onze opruimers maakt bij een aantal oudere dames de tuin lekker schoon, maar vraagt gelijk even hoe het gaat. We hebben dus ook een sociale functie gekregen.”

Stichting

Rebecca en Alie ontmoetten op het festival Ruimtekoers in Malburgen de wethouder Rijkszaken. Vanaf dat moment liep zij met hen mee als opruimer. “We hebben hier de supermarkt Jan Linders. Het personeel moest iedere ochtend een half uur eerder beginnen om het vuilnis op te ruimen. Om de poepluiers van hun deuren af te halen. Het was één grote ravage. Het was een puinhoop.” Alie sprak de manager daar op aan en vroeg of zij en de wethouder een kopje koffie konden komen drinken.

Hij vertelde dat het Jan Linders-fonds hen sponsoring wilde geven, omdat ze hielpen het plein schoon te houden. Maar, dan moesten ze wel een stichting worden. “We keken hem aan van… hoe dan!” Gemeente Arnhem heeft uiteindelijk alle kosten gedekt. “De oprichtingskosten, de notaris, alles. Dat hebben we aan de wethouder te danken.”

Van groot naar klein

Het klimaatprobleem is zo groot, merkt Alie op, dat je wanhopig kan raken. Heel Arnhem Schoon laat zien dat verandering mogelijk is. Verandering door te focussen op het kleine stukje waar je er wel iets kan doen: je eigen stad, je eigen buurt, je eigen straat. Verandering door initiatief te nemen en de straat op te gaan. Met een groen hesje en een grijpstok.

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.