Is het stoppen met de anticonceptiepil een nieuwe trend?

Foto: Kimberley Blaak

De anticonceptiepil wordt sinds 1962 massaal gebruikt door Nederlandse vrouwen. In 1962 werd de anticonceptiepil nog gezien als emancipatie, maar tegenwoordig niet meer. Op sociale media doen er allerlei verhalen de ronde over de anticonceptiepil en vrouwelijke influencers laten via sociale media massaal weten dat ze stoppen met het gebruik van de pil.

“Naast de spiraal is de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland”, laat doktersassistente Dorien Aalders weten. “Voornamelijk wordt de pil gebruikt door jonge meiden die net zijn begonnen met menstrueren en die graag hun menstruatie willen reguleren. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat de pil werkt tegen acne. Sommige meiden hebben daar last van en gebruiken de pil, zodat de acne verdwijnt”, vertelt Aalders. 

Wat veel vrouwen niet weten is dat je geen cyclus meer hebt als je de pil slikt. “Als je de pil gebruikt dan menstrueer je niet meer, maar krijg je tijdens de stopweek doorbraakbloedingen. Dat komt doordat je geen eisprong hebt als je de anticonceptiepil gebruikt”, vertelt Aalders. 

Bijwerkingen

Dat de pil vervelende bijwerkingen kan hebben, is al een tijd geen geheim meer. Vrouwen kunnen door de pil last krijgen van bijvoorbeeld stemmingswisselingen, migraine aanvallen en een lager libido. Dat komt door de hormonen oestrogeen en progestageen die in de pil zitten. Oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie en progestageen zorgt ervoor dat een vrouw niet zwanger raakt. Er wordt onderzoek gedaan naar wat voor invloed de twee hormonen precies kunnen hebben op het brein van de vrouw. 

Influencers

Op sociale media lees je steeds vaker dat vrouwelijke influencers stoppen met het gebruik van de pil en delen daar hun ervaring over. “Ik ben alweer twaalf maanden gestopt met de pil. Het was eigenlijk een experiment en ik verwachte weinig verschil.”, laat Vera Camilla weten in haar YouTube video. “Op mijn vijftiende ben ik begonnen met de pil. In het begin voelde ik mij er beter door, maar na een aantal jaren kreeg ik last van erge moodswings. Daarom ben ik gestopt met de pil, ” laat Lenette Hermsen weten in haar YouTube video. 

Wat is volgens u de hoofdreden dat vrouwen stoppen met de pil?

“De hoofdreden dat een vrouw stopt met de anticonceptiepil is de wens om zwanger te worden. Daarnaast stoppen veel vrouwen met de pil, omdat ze het al een lange tijd slikken en er gewoon mee willen stoppen. De reden daarvan is niet per se, omdat ze er last van hebben. Er zijn ook vrouwen die de pil regelmatig vergeten in te nemen en dan stappen zij liever over op bijvoorbeeld de spiraal”, vertelt Dorien Aalders.

Het is lastig te zeggen of het stoppen met de anticonceptiepil een nieuwe trend is. Aalders merkt tijdens haar werk niet dat steeds meer meiden willen stoppen met de pil. “Ik krijg zelf weinig meiden aan de telefoon die zeggen dat ze op sociale media berichten hebben gelezen over de pil en dat ze er daarom mee willen stoppen”. 

Reacties

Your email address will not be published.