Man wil sociale huurwoning achter de hand houden, onderhuurder stopt er hennepkwekerij in

Foto: Pavil Danilyuk via Pexels.

De hennepplanten werden aangetroffen in een woning in Almere op 7 mei 2020. De huurder woont op dat moment al enkele maanden bij zijn vrouw in Amersfoort. In het politieverhoor meent de verdachte zich ‘van geen kwaad bewust’ te zijn. Naar eigen zeggen weet hij niks af van de hennepplantage in zijn woning. Hij zou zijn woning sinds oktober 2019 illegaal onderverhuren aan ene ‘Ken’. In de rechtbank (8 juni 2022) pleit de officier van justitie voor vrijspreking van alle ter laste gelegde feiten wegens onvoldoende overtuigend bewijs.

Tijdens een weekendje weg in Antwerpen met zijn verloofde ontmoet de verdachte een man genaamd Kenju S. In de lobby van hun hotel zagen zij Ken aan de koffie zitten om 11 uur ’s avonds. De verdachte zei voor de grap tegen Ken: “Jij durft!” Zo kwamen ze aan de praat.

Ken kwam naar eigen zeggen uit Japan en was op rondreis door Europa. Hij was ook van plan om naar Nederland komen. De verdachte nodigde Ken uit voor een kopje koffie in Nederland. De twee wisselden nummers uit.

Achter de hand

Oktober 2019 trouwt de verdachte met zijn verloofde. Zij heeft een woning in Amersfoort en hij trekt bij haar in. Voor het geval het huwelijk stuk loopt, wil hij zijn sociale huurwoning achter de hand houden. Dat wil hij omdat de wachtrijen voor de sociale huur zo lang zijn. Hij blijft de huur nog even doorbetalen.

Een tijd daarna, wordt hij benadert door Ken. Ken is inmiddels in Nederland en vraagt of hij nog een kopje koffie krijgt. Dat lijkt de verdachte wel leuk. Eenmaal aan de koffie vertelt Ken dat hij een tijdje in Nederland wil verblijven, hooguit voor een halfjaar. Hij zoekt een uitvalsbasis voor zijn reizen. De verdachte legt uit dat zijn woning nu leeg staat. Tegen een klein bedrag mag Ken wel tijdelijk in zijn woning verblijven.

Hectische periode

Het laatste weekend van november worden de sleutels overhandigd. Ken zou aan het eind van iedere maand het afgesproken bedrag in cash door de brievenbus gooien, waar alleen de verdachte de sleutels van had.

Dit was volgens de verdachte een hectische periode in zijn privéleven. Mede daarom is hij geen enkele keer meer in de woning geweest sinds de overhandiging van de sleutels. “Had daar voor mijn gevoel niets te zoeken”, zegt hij nonchalant. Door zijn privéomstandigheden heeft hij ook geen contact meer onderhouden met Ken. “Ik had geen tijd en ruimte om te socializen.”

Onschuldig

Bewoners geven aan de verdachte al een tijd niet te hebben gezien. Aan de aangetroffen post en biljetten is te vernemen dat de verdachte inderdaad niet vaak langs kwam. “Dan krijg je toch een beeld dat de verdachte niet schuldig is”, aldus de officier van justitie. Hij concludeert dat er sprake was van een lakse houding, en dat de verdachte simpelweg een slechte huurder was.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.