De twijfels over de toekomstige financiën van de gemeente Emmen werden donderdagavond uitgesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering over het integraal uitvoeringsplan. De zorgen komen deels doordat de gemeenteraadsleden slecht geïnformeerd worden over dit plan door het college van burgemeester en wethouders.
De irritaties rondom het slecht geïnformeerd worden over het integraal uitvoeringsplan, werden donderdagavond uitgebreid benoemd door de gemeenteraadsleden. “Tijdens de afgelopen commissievergadering heeft de fractie van D66 Emmen samen met andere fracties duidelijk laten horen dat wij niet tevreden zijn over de manier waarop de raad betrokken is bij de totstandkoming van dit proces”, vertelt D66-fractievoorzitter Koops.
Financiële meevaller
Een groot aantal partijen twijfelt over de toekomstige financiën van de gemeente, doordat er vorig jaar tekorten waren. De gemeente besloot in 2020 om 12 miljoen euro per jaar te bezuinigen in de uitgaven. Die bezuinigingen zouden doorzetten tot 2024. Afgelopen jaar heeft Emmen een positief resultaat geboekt van ruim 17 miljoen euro, waardoor er nu meer mogelijk is. “We blijven zorgen houden over de financiële risico’s, maar vertrouwen op wat de wethouder ons voorhoudt. Met positieve risico’s zoals subsidies is de uitvoering met beschikbare middelen mogelijk”, zegt CDA-fractievoorzitter Van Dijken. “De enige zorg die we blijven uitspreken is de zorg over de toekomstige financiën, maar als fractie gaan we ervan uit dat de raad uitvoerig en proactief wordt geïnformeerd over dit plan”, aldus PvdA-fractievoorzitter Mulder.
De gemeente Emmen wil dit jaar geld uitgeven aan onder andere het verbeteren van de fietsbereikbaarheid en het vernieuwen van het hart van de binnenstad. Zo worden er veilige oversteekplaatsen voor fietsers gerealiseerd en worden er meer fietsenstallingen op het hoofdstation van Emmen geplaatst. Daarnaast worden de kelders van het voormalig Biochron herontwikkelt en krijgt het entreegebied van het Rensenpark een herinrichting. De plannen van komend jaar kost de gemeente in totaal bijna 25 miljoen euro.
Kritische vragen
Over het integrale uitvoeringsplan werden kritische vragen gesteld door de gemeenteraadsleden. “Lopen winkeliers door dit project inkomsten mis, door de opengebroken straten door het vernieuwen van de rioleringsbuizen en kunnen zij dan rekenen op compensaties?”, vraagt PVV-fractievoorzitter Bosma. “Wat gebeurt er met de subsidie als de raad toch besluit een aantal projecten anders uit te voeren of zelfs helemaal niet meer?”, aldus Wakker Emmen. “Is het verstandig dat we bijna vijf miljoen euro stoppen in het vernieuwen van de fietspaden?”, vraagt 50PLUS-fractievoorzitter Kasteleijn.
Wethouder Guido Rink, laat weten dat de gemeente zoveel mogelijk wil voorkomen dat ondernemers inkomsten mislopen door het integrale uitvoeringsplan. Daarnaast is het volgens Rink mogelijk om in overleg te gaan met de provincie voor eventuele subsidies. Wethouder René van der Weide, laat weten dat de fietspaden die vernieuwd worden, allemaal verschillende functies hebben voor het verbeteren van de fietsbereikbaarheid van Emmen.
Meerderheid eens
Ondanks de kritische vragen en twijfels over de toekomstige financiën stemde de meerderheid van de gemeenteraad voor dit besluit. “Dan constateer ik dat er 31 stemmen voor zijn en zes tegen. Daarmee is dit besluit aangenomen”, aldus burgemeester Van Oosterhout.