Waarde geven aan jouw saaie bestaan

Foto: Jasmin Chew via Pexels.

Anne Doornkamp werkt als student-assistente van Martin Jans bij het Zwolse studentenpastoraat. Ze studeert theologie op Hogeschool Viaa en is bijna afgestudeerd.  

Studenten kunnen onder meer bij het studentenpastoraat terecht voor gesprekken. Sommige studenten willen meer weten over bepaalde religies zoals de islam of het christendom. Andere studenten weten niet wat ze willen in het leven en hoe ze daar achter kunnen komen. Of ze zijn bijvoorbeeld ongelukkig en willen weten waar zij geluk kunnen vinden. 

Je hoeft niet per se religieus te zijn om terecht te kunnen bij het studentenpastoraat. “Iedereen kan bij ons komen. We staan open voor iedereen.” 

“Deze gesprekken 1-op-1 doet Martin allemaal zelf. Ik help hem bij de activiteiten en de pop-up activiteiten.” De pop-up activiteiten zijn activiteiten die gewoon op school plaatsvinden en waar je aan kan deelnemen tussen de lessen door. 

Wat is het doel van de activiteiten die jullie organiseren?  

“Eigenlijk heel verschillend. We proberen vooral een bijdrage te leveren aan de zingeving van studenten en om ze aan te moedigen hier zelf over na te denken.”  

“Zo hadden we bijvoorbeeld een filosofisch studentencafé. Dan spraken we online af met wat studenten en gingen we het hebben over een filosofische levensvraag. We hebben ook een tijdje een leesclub gehad. Dan gingen we samen met studenten een boek lezen.” 

“We zijn ook weekendjes weggeweest en deze zomer gaan we nog naar Taizé. Dat is een jongerenklooster in Frankrijk.” 

Komen er ook studenten van verschillende geloven meedoen met jullie activiteiten en evenementen?  

“Ja, zeker. De evenementen zijn niet per se gekoppeld aan een religie. Dus het is echt vrij voor iedereen om eraan mee te doen. Ik denk dat er voornamelijk niet-religieuze mensen – nou ja in hoeverre kan je niet religieus zijn (lacht) – of mensen met een christelijke achtergrond op af komen. Maar iedereen is welkom.” 

Wat maakt zingeving zo belangrijk? 

“Het geeft een soort van waarde en betekenis aan wat je doet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een saaie baan hebt waarmee je niet heel tevreden bent. Maar spaar je bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland, dan geeft dat waarde en betekenis aan je saaie baan.”  

“Ik denk ook wel dat de scholen en de maatschappij zo zijn ingericht, dat we al gauw gefocust zijn op geld, oppervlakkig geluk, of op heel succesvol zijn. Als je daar in mee gaat zonder echt te zoeken naar wat voor jou betekenis geeft, dan kom je terecht in een leven waarin het voelt alsof je aan bepaalde verwachtingen moet voldoen. De verwachting dat je moet presteren, hoge cijfers moet halen of dat je altijd gelukkig moet zijn.” 

“Het kan bijvoorbeeld dat je merkt dat je onbewust van jezelf verlangt toetsen in één keer te halen. Als dat niet lukt dan kan je daar heel erg van balen of je hebt bijvoorbeeld altijd heel veel stress voor een toets. Als je daarover gaat nadenken, besef je misschien wel dat je het belangrijk vindt om je goed te voelen of om veel in vriendschappen te investeren. Dan zal je sneller denken dat het oké is om een keertje wat minder goed te leren voor een toets, zodat je dan met je vrienden kan afspreken. Ik denk dat het bewustzijn kan opleveren. Je leert je prioriteiten in het leven, waardoor je meer kan doen wat voor jou belangrijk is.” 

Als je denkt studentenpastoraat dan denk je: bijbel. Maar eigenlijk heeft dit te maken met wat voor iedereen wel relevant is.  

“Ja, dat echt 100%. We willen ook voor iedereen relevant zijn. Ik denk ook dat iedereen wel opzoek is naar een antwoord op de vraag: wat is zinvol voor mij?” 

Er zijn steeds minder gelovige mensen. Denk je dat dit erg is? Of hoop je dat mensen zelf een invulling kunnen vinden?  

“Ik denk dat… Leuke vraag. Ik heb het idee dat mensen hun eigen zingeving proberen vorm te geven. Dat zie ik bijvoorbeeld aan het aantal mensen dat nu aan yoga en meditatie doet. Dat is ook een vorm van zingeving en eigenlijk ook op een hele religieuze manier.” 

“Maar ik denk ook dat het niet meer helemaal automatisch gebeurt. Als je bijvoorbeeld religieus wordt opgevoed en je mee moet naar de moskee of naar de kerk, dan zit het automatisch al in je leven en word je daarin voorzien. Ik denk dat er nu wel mensen zijn die opgroeien zonder dat automatisch in hun leven te hebben.” 

“Dat vind ik ergens jammer, maar het heeft ook weer heel veel voordelen. Er is nu veel meer vrijheid om te kijken wat bij jou past.” 

Super leuke student (19) die woont in Zwolle. Geïnteresseerd in maatschappelijk relevante onderwerpen. Filosofisch, analytisch en creatief. Houdt van schrijven, schilderen en video-editen.

Reacties

Your email address will not be published.