Weinig lijkt bouwplannen Zwarte Waterzone nog in de weg te staan

ZWOLLE – Ondanks het protest voor aanvang van de debatronde van 8 november lijkt weinig de bouwplannen van de projectontwikkelaars BPD en BEMOG nog af te kunnen wenden. Zij willen zowel woon- als recreatieruimtes realiseren in de uiterwaarden van de rivier het Zwarte Water. Op de plekken van de toekomstige woningen liggen nu Jachthaven de Hanze, het Zwolsch Watersport Centrum en Jachtwerf Dijkzicht. Deze ligt tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen.  

Terwijl fractievoorzitters Patty Wolthof (PvdA) en Brammert Geerling (SP) zich al eerder fel tegen de plannen keerden leek de afweging bij D66-raadslid Van Driel de andere kant op te vallen. De partijen VVD, CDA, GroenLinks, Swollwacht en ChristenUnie willen het plan voor bebouwing in de Zwarte Waterzone ook doorzetten. Als het plan doorgang vindt betekent dit dat er circa 280 woningen worden gebouwd.  

Patty Wolthof: “Ik ben geen klimaatwetenschapper maar bouwen in de uiterwaarden vind ik in deze tijd niet meer uit te leggen.”  

Door beide fracties is al eerder stevige kritiek geuit op de plannen. Niet alleen wordt er gevreesd voor Limburgse taferelen zoals afgelopen zomer; Het gebrek aan sociale huurwoningen is ook reden voor protestorganisator SP om de gebiedsvisie voor Holtenbroek af te keuren.  

Kritiek vanuit de wijk.  

Bij een groep bewoners zijn er zorgen rondom het verdwijnend groen en uitzicht welke zo kenmerkend zijn voor de jaren zestig wijk. De actiegroep Groen Holtenbroek maakt zich hier hard voor en meent dat de nieuwbouw een bedreiging is voor de biodiversiteit in de uiterwaarden. Tevens vrezen de tegenstanders dat de 280 te bouwen woningen zullen leiden tot een toenemende drukte op de weg. Ook zou de ontwikkelaar te weinig parkeerplekken realiseren.  

De gemeenteraadsleden zijn het erover eens dat inspraak van bewoners beter had gemoeten. Zij voelden zich doorgaans niet gehoord. De verantwoordelijkheid hiervoor lag volgens de raadsleden bij de projectontwikkelaars. Met tranen in haar gezicht liet mevrouw Boogaard, die insprak namens de 140 bewoners van de James Last-flat weten dat ze ‘de strijdbijl neerlegt’ omdat het gevecht tegen de grote projectontwikkelaars voelt als een ongelijke strijd.  

Renier Mulder CU: “In Zwolle willen we niet in het buitengebied bouwen en eerst de lege plekken vullen binnen de huidige bebouwing.”  

Volgens wethouder Ed Anker daarentegen is het Zwarte Water geen afvoerrivier van grote waterstromen, zoals de IJssel dat bijvoorbeeld wel is. Om die reden zouden zowel Rijkswaterstaat als het waterschap dan ook geen grote bezwaren hebben tegen de toekomstige bebouwing in de Zwarte Waterzone.  

Reacties

Your email address will not be published.