De stille testosteronepidemie

Testosteron, een woord waar tegenwoordig een groot stigma omheen hangt. De zogenoemde ‘testosteronbommen’ is wellicht een van de eerste dingen waaraan gedacht wordt. Testosteron is echter een ontzettend belangrijk hormoon wat invloed heeft op het fysiek en mentale functioneren van de man. De laatste twintig jaar daalt het gemiddelde testosteronniveau hard. Shanna Swan stelt bij ‘the Guardian’ zelfs dat in 2045 de meeste mannen niet meer vruchtbaar zullen zijn, mocht deze trend zich doorzetten. Het is een daadwerkelijke sluipmoordenaar te noemen, langzaam worden mannen steeds ongezonder en minder energiek.

Testosteron wordt geprocuceerd in de bijnier en is nodig voor het op pijl houden van de vruchtbaarheid van de man. Een chronisch tekort kan ervoor zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden of zelfs hun vruchtbaarheid verliezen. Een van de grootste oorzaken van dit probleem is de leefstijl van de moderne man. Overgewicht en obesitas zijn al jaren een probleem, laat dit nou net ook invloed hebben op het aanmaakproces van testosteron. Hoe hoger je vetpercentage hoe minder testosteron er geproduceerd wordt. Sterker nog, vet zorgt ervoor dat er meer oestrogeen aangemaakt wordt (de vrouwelijke tegenhanger van testosteron) waardoor secundaire geslachtskenmerken van mannen zelfs vrouwelijke aspecten kunnen krijgen.

Vanessa ten Hoor is hormooncoach en geeft aan dat chronische stress funest is voor het onderhouden van een gezonde testosteronspiegel. Niet alleen mentale stress zoals we dat kennen, ook lichamelijke stress. Volgens Vanessa kan dat onder andere komen door de overmaat aan bewerkt voedsel dat we dagelijks consumeren: “Het lichaam moet veel meer moeite doen om bewerkt voedsel te verwerken. Daardoor heeft het lichaam veel meer stress, een soort van interne stress en dat heeft een behoorlijke invloed op je testosteron.” Ook heeft slaap een enorme invloed op je testosteron, uit onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat slechte slaap je testosteron tussen de tien en dertig procent kan verlagen. Genoeg kwalitatieve slaap is dus ook cruciaal voor de optimale hormoonhuishouding.

Ook krachttraining doet de testosteronproductie goed. “Je moet krachttraining doen, mensen vergeten krachttraining en gaan bijvoorbeeld hardlopen” duidt ten Hoor. Duurtraining helpt niet bij het aanmaken van testosteron terwijl korte en intensieve krachttraining juist de aanmaak van testosteron stimuleert. Ook draagt spiergroei bij aan de toename van testosteron, en andersom ook. Hoger testosteron maakt het makkelijker om spieren te groeien en te behouden. “Mensen zijn bang dat ze vierkant worden, bodybuilders, maar dat gebeurt echt niet zomaar.” Voegt Vanessa hieraan toe. Het is juist cruciaal voor mannen om spieren op te bouwen en krachttraining te doen, buiten alleen het testosteron heeft het namelijk nog veel meer voordelen voor mannen.

Buiten deze vrij verklaarbare dingen om zijn er nog meer dingen die testosteron onbewust beïnvloeden. Chemicaliën, plastic en pesticiden verstoren je hormoonbalans. Afgekort worden deze EDC’s genoemd (Endocrine Disrupting Chemicals). Laten deze EDC’s dingen nou net overal in, omheen of op zitten. Het is tegenwoordig zo dat ze eigenlijk niet meer te ontwijken zijn. Parfum, shampoo en andere verzorgingsproducten. Geschat wordt dat in ongeveer driekwart van alle producten deze EDC’s zitten. Vanessa zegt hierover: “Wij smeren bijvoorbeeld bodylotion op onze huid die vol zit met stoffen die doordringen tot ons hele lichaam. Er komen materialen binnen die ons lichaam niet kent en die verstoren dan de hormoonbalans.” Ook in de pesticiden die de landbouw gebruikt om je groenten vrij te houden van ongedierte zitten deze stoffen. Tips om ze wel zo veel mogelijk te ontwijken, koop natuurlijke en biologische producten. Daarmee zal je testosteronniveau al een stuk gezonder zijn.  

Als journalist wil ik het liefste zo dicht mogelijk op het nieuws staan, dus op de plek waar het daadwerkelijk gebeurt. Alleen dan kan je volgens mij het hele verhaal vertellen. Ik deins niet terug voor een uitdaging want ik vind mijzelf het beste in oncomfortabele en bijzondere situaties.

Reacties

Your email address will not be published.