Tomofair groot succes: record aantal bezoekers Japanse markt Nijmegen 

Tomofair in Nijmegen haalde in het weekend van 24 en 25 september een bezoekersrecord. De grootste Japanse markt van Nederland vond plaats in de Jan Massinkhal in Nijmegen. Het evenement wordt een markt genoemd vanwege de vele kraampjes waar je allerlei (zelfgemaakte) Japanse spullen kon kopen.  

Tomofair bestaat al sinds 2014 en wordt meerdere keren per jaar op locaties in Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Rotterdam en Oss georganiseerd. Er wordt vooral merchandise van veel verschillende anime verkocht. Maar ook is er Japanse streetfood te koop. 

De voorzitter van Stichting Tomo, Mark Hendriks, ziet dat er een groeiende interesse is naar de Japanse cultuur. “De community groeit eigenlijk al vanaf 2014 harder dan ooit. Dit komt mede door de sociale acceptatie van het fenomeen cosplay en in een later stadium van die ontwikkeling door Netflix en andere streamingdiensten waardoor anime toegankelijker is geworden. Als laatste heeft natuurlijk ook de gamecultuur hieraan bijgedragen. Die subcultuur groeit nog harder dan de anime populariteit.” 

De verkoop van de tickets voor Tomofair is de afgelopen jaren flink gestegen. In tegenstelling tot vele andere evenementen, kon Tomofair tijdens de corona-periode doorgaan. Volgens de voorzitter komt dit doordat de evenementen erg corona-proof waren georganiseerd. “Nu de maatregelen zijn opgeheven merk je dat de kaartverkoop steeds meer toeneemt. Tot nu toe zijn alle Tomo edities vanaf augustus 2021 uitverkocht geweest, incluis TomoFair Nijmegen 2022. Dit betekent dat er steeds meer animefans zijn die elkaar willen ontmoeten en een leuke dag willen hebben.” 

Dit alles dient volgens Mark Hendriks ook een groter doel: “Zo wordt onze gezamenlijke hobby – cosplay & anime – steeds meer maatschappelijk geaccepteerd.” 

Hallo, ik ben Luka. Ik ben een enthousiaste en leergierige journalist die een luisterend oor biedt voor alle verhalen rondom cultuur, diversiteit en vele andere thema's.

Geef een reactie

Your email address will not be published.