Het aanhoudende medicijntekort raakt ook gebruikers medische voeding 

Door het nog steeds aanhoudende medicijntekort zijn er veel medicijnen voor patiënten niet meer verkrijgbaar, of pas verkrijgbaar over maanden. Dit geldt ook voor patiënten die afhankelijk zijn van medische voeding, zoals drinkvoeding en sondevoeding. Ook zijn er hiervoor steeds minder vaak alternatieven beschikbaar. 

‘Beschikbaarheid: nog onbekend’ of ‘beschikbaarheid: medio 2023’. Op de pagina Overzicht Leveringsproblemen van Sorgente staat een hele lange lijst van soorten drinkvoeding met dit soort mededelingen erbij. En vaak schuift de beschikbaarheid alleen maar verder op. 

Ook bij Nutricia (een grote drinkvoedingsleverancier) is dit een bekend probleem. Zo liet een woordvoerder van Nutricia aan ons weten dat “er door ontwikkelingen wereldwijd bepaalde ingrediënten minder makkelijk verkrijgbaar zijn, ook voor bijvoorbeeld medische voeding”. 

Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) roept via Facebook patiënten op om leveringsproblemen te melden. Op deze oproep reageerden veel mensen. 

Het medicijntekort is een al langer bekend probleem, met veel verschillende oorzaken. Maar het medicijntekort loopt nu opnieuw weer zorgwekkende vormen aan te nemen. Er zijn hier meerdere oorzaken voor, maar vooral de lage medicijnprijzen in Nederland hebben een grote impact. Hierdoor verkopen veel fabrikanten de medicijnen die door een kleinere groep mensen worden gebruikt, vaak niet in Nederland.  Dit doen ze simpelweg omdat ze er in een ander land een veel betere prijs voor kunnen krijgen dan hier.  

En het einde van het tekort? Dat lijkt voorlopig nog niet in zicht.  

Hoi, ik ben Levi. Ik ben een journalist in-opleiding die vooral geïnteresseerd is in de verhalen die wat minder in de belangstelling staan. Maar ik wil ook veel schrijven over verschillende culturele evenementen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.