Homohuwelijk binnen het christendom: onderscheid tussen homo- en heterohuwelijken 

De LHBTQIA+-gemeenschap en het christendom, twee werelden die elkaar doorgaans niet begrijpen, komen in de persoon van Dominee Dekker bijeen. Dekker, predikant bij de Gereformeerde kerk Wierden is een homoseksuele dominee en vindt dat heteroseksualiteit ‘het normaal’ is. 

Momenteel is er in veel kerken in Nederland een onderscheid tussen heterohuwelijken en homohuwelijken. ‘Je mag wel om een zegen komen vragen, maar je kunt niet trouwen in de kerk. Ze hebben wel een speciale liturgie gemaakt voor als je naar het gemeentehuis geweest bent, dat je wel naar de kerk mag komen zodat er een gebed voor je gedaan wordt met een preek’, vertelt Dekker over het homohuwelijk. Je kan je huwelijk inzegenen maar homoseksuelen kunnen vaak niet trouwen in de kerk.  

Dekker benoemt dat hij worstelde met zijn seksuele identiteit. Na zijn studie in Amerika was het voor hem helder, ‘Toen ik terugkwam uit Amerika was het voor mijzelf al duidelijk, een vrouw gaat het niet worden.’ Dekker vindt dat homoseksualiteit buiten ‘het normaal’ valt. ‘Ik denk ook wel dat het een soort handicap is, de here God heeft man en vrouw geschapen. Toen kwam de zondeval en zijn er allerlei dingen verkeerd gegaan. En dit is er in mij misgegaan om zo te zeggen.’ Dekker is bewust niet getrouwd. De verschillende regels binnen kerken voor heterorelaties en homorelaties vindt hij geen probleem. Dekker vindt dat het huwelijk tussen man en vrouw moet blijven. 

Geef een reactie

Your email address will not be published.