Post-Covid, het gevolg van het coronavirus, heeft op vele levens een enorme impact. Op sommige levens zelfs zo’n grote impact dat mensen op levensgebieden als werk, studie, huishouden, gezin, sociaal leven en sport kunnen uitvallen.

Eline Lucas, ergotherapeut bij Medinello in Amersfoort, begeleidt sinds september 2021 Post-Covid patiënten in hun herstel. “Volledig herstel is niet het doel van onze behandeling. De patiënten die wij ontvangen leren veel over gedragsverandering en gradueel opbouwen, maar niet over hoe ze het beste kunnen herstellen, dit is iets wat we niet goed kunnen beïnvloeden.”

De klachten van het Post-Covid Syndroom kunnen weken tot maanden aanhouden. De voornaamste klachten van het Post-Covid Syndroom zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. Hoe het lichaam herstelt van de aandoening is per persoon variërend.

De behandeling van het Post-Covid Syndroom is lastig, omdat er nog zo weinig over bekend is. Bovendien zijn er nog geen testen of criteria om het syndroom mee aan te duiden. Wel komt naar voren dat een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces geduld is.

Eline Lucas is het hier mee eens: “Het belangrijkste advies is vertragen en loslaten. Vaak is te zien dat mensen zelf al veel geprobeerd hebben, op basis van de strategieën die ze tot nu toe in het leven hebben geholpen. Denk aan: even de schouders eronder. Ik probeer mensen mee te nemen om rustig dingen op te bouwen en daarbij veel te luisteren naar de signalen die hun lichaam aangeeft.” 


 

Geef een reactie

Your email address will not be published.