Subsidies cultuur Groningen – Vernieuwing klassieke muziek

GRONINGEN – De provincie Groningen geeft 125.000 euro aan projecten amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed. De gemeente wil op deze manier de cultuursector op een laagdrempelige manier ondersteunen. In het speciaal wil de provincie vernieuwing in klassieke muzieksector aanmoedigen.

Alle culturele ondernemers in Groningen kunnen een aanvraag doen bij de gemeente en zo een bedrag van 2500 tot 40.000 euro ontvangen afhangend van de grootte van het project. Antoinette Dusseljee van het subsidieteam provincie Groningen vertelt: “De provincie vindt de culturele projecten heel erg belangrijk. Er is veel vraag naar vanuit de bevolking dus dan is het ook een reden om subsidie te blijven geven.”

Zo gaan vier klassieke muzikanten van Kamerorkest Groningen een reeks concerten en interactieve voorstellingen geven op kinderdagverblijven en basisscholen. Luca Altdorfer is de initiatiefnemer en altvioliste van de groep. “Wij willen laten zien hoe het verhaal in de muziek komt, kinderen kennis laten maken met klassieke muziek en onze liefde voor klassieke muziek delen.” De groep krijgt 10.000 euro van de provincie. “Wij zijn heel blij met dit geld. Wij kunnen daarmee de concerten, muzikanten, repetitieruimtes, repetities en de reiskosten betalen.” In het concert wordt het verhaal van het boek Don Quichot verteld, ondersteund door de klassieke muziek van barokcomponist Georg Philipp Telemann. “Het verhaal gaat over een ridder en kinderen houden van ridderverhalen.” Het verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen. “De combinatie tussen muziek en verhaal is een sterke manier om deze leeftijdsgroep te bereiken. De kinderen vinden het ook heel erg leuk. Wij hebben heel veel goede reacties gekregen, ook van ouders.“

Ook krijgen musea, toneelverenigingen, muziektheaters en voorstellingen subsidie. Museum Nienoord krijgt nieuwe museumzalen en moderne presentatietechnieken. Het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal krijgt een plek voor educatie in het verleden van de streek. Bij de toneelverenigingen staat Groningen en de Groningse taal centraal maar ook de strijd tussen plattelanders en de stedelingen of verhalen over het Joodse theater van 1900 tot 1940.

Daarnaast gaat er ook veel geld naar organisaties die mensen met een beperking de mogelijkheid bieden mee te blijven doen in de maatschappij. Zoals Soort bie Soort. Zij bieden danslessen aan mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers. Maar ook voorstellingen als Alles in Wonderland. Dit is een voorstelling gemaakt en gespeeld door mensen met een verstandelijke beperking uit diverse gemeenten.

In 2023 is in totaal 605.000 euro beschikbaar. Subsidie aanvragen en de algemene voorwaarden zijn te vinden op de website van provincie Groningen.

Hoi, ik ben Emma. Ik ben 17 jaar oud en een student journalistiek die graag de persoonlijke verhalen zoekt achter het nieuws. Mijn interesse ligt vooral bij cultuur, kunst, geschiedenis, psychologie en wetenschap.

Geef een reactie

Your email address will not be published.