Jeroen, deelnemer aan Skate4Air: “Het is gaaf om dit met mijn zusje te doen”

/

24 januari gaat Skate4Air van start op de Weissensee in Oostenrijk. Jaarlijks vertrekken duizenden schaatsers naar de Weissensee om daar deel te nemen aan De Alternatieve Elfstedentocht. Een deel van deze schaatsers doet mee aan Skate4Air. Zij halen geld op voor wetenschappelijk onderzoek naar taaislijmziekte. Jeroen de Graaf is één van de deelnemers. Hij is 1 jaar geleden begonnen met schaatsen en gaat samen met zijn zus Marloes 100 kilometer schaatsen op de Weissensee.

Skate4Air is opgericht in 2010. Gittan de Jonge, één van de organisatoren vertelt over de oprichting. “Één van de oprichters heeft een zoontje met taaislijmziekte. Hij schaatste al samen met een vriend op de Weissensee. Zij wilden zich inzetten voor deze ziekte en zijn zoon. Skate4Air is op bierviltje ontstaan”

Inmiddels is Skate4Air veranderd in een grote organisatie. De afgelopen jaren had Skate4Air gemiddeld 100 deelnemers. Dit jaar valt daarbij niet uit de toon. “We zijn nu met bijna 100 deelnemers.” Het huidige deelnemersaantal past ook bij de wensen van Skate4Air. “Een van onze kernwaarden is dat we het persoonlijk willen houden. We willen iedereen kennen”

“Door de jaren heen zijn er verschillende soorten deelnemers. We hebben deelnemers die al schaatsfanatiekelingen zijn en graag een keer het Elfstedenkruisje willen bemachtigen. Er zijn ook mensen die zich willen inzetten voor een goed doel of voor taaislijmziekte en daarom meegaan.” Eén van die mensen is Jeroen van de Graaf hij gaat samen met zijn zus naar de Weissensee. Zijn zus, Marloes van de Graaf, heeft taaislijmziekte.  

Ze kenden de stichting al langer. “Als je CF Patiënt bent dan weet je dat er een stichting is die geld inzamelt om ervoor te zorgen dat jij beter kan leven.” Marloes wilde graag meedoen aan Skate4Air. Jeroen vond het belangrijk om mee te gaan. “Hoe raar zou het zijn dat Marloes als patiënt wel de Weissensee doet en ik als ‘mens met gewone longen’ niet. Uiteindelijk heb ik gezegd dat ik ook mee ga om die kilometers te halen.”

Jeroen en Marloes hebben allebei geen ervaring met schaatsen. Dit maakt het volgens Jeroen iets moeilijker. “Ik ben in februari begonnen met trainen omdat ik helemaal geen schaatser ben. Marloes is een jaar eerder begonnen omdat ze de Weissensee een jaar eerder wilde schaatsen.” Door de toen geldende coronaregels kon die editie niet doorgegaan.

Het schaatsen van 100 kilometer is een bijzondere uitdaging. Een dergelijke prestatie vraagt ook een uitgebreide voorbereiding. “Ik heb mijn leefstijl veranderd zodat ik het doel kan halen volgende week.” Jeroen vertelt over zijn voorbereiding: “Het leuke van voorbereiden is dat je gaat merken dat je enthousiast wordt en dat je succes krijgt. Dan is het misschien wel slim dat ik een paar kilo ga afvallen want dan wordt mijn succes nog wat makkelijker. Dan moet ik misschien in het weekend geen alcohol drinken en wat minder uit eten.” Jeroen legt uit waarom hij deze stappen heeft gezet. “Zodra je merkt dat je plezier krijgt in een hobby, zorgt dat ervoor dat je op andere vlakken die hobby gaat versterken. Ik heb hierdoor wel een half jaar een ander leven geleid. ”

Jeroen kijkt uit naar 24 januari. “Het is een leuk om je te bewijzen en het is gaaf om dit met mijn zusje te doen.”

Ik ben David. Ik bespreek graag belangrijke en actuele onderwerpen. Ik heb een brede interesse: politiek, geschiedenis, monetaire ontwikkelingen en sport. Daarnaast ben ik actief bij Groot Nieuws.

Geef een reactie

Your email address will not be published.