Spanning en schaarse natuur: gevolgen van coronadrukte in de natuur 

(Oorspronkelijk uit 2022) BINNENLAND – De afgelopen twee jaar is liefst 66 procent van de Nederlandse bevolking boven de 16 jaar meer gaan wandelen. Dit blijkt uit een onderzoek van Wandelnet. Of deze toename goed is voor de natuur, is voor discussie vatbaar.We hebben te maken met dumpafval. Mensen zitten thuis, dus zij gaan bijvoorbeeld hun schuur verbouwen. Dat afval wordt in het bos gedumpt. Dat probleem komt dus vooral voort uit huishoudens,” stelt boswachter Vahid Dizdarevic. 

Vahid Dizdarevic is boswachter van natuurgebied Reve-Abbert. In de pandemie heeft hij een toename gezien in het aantal wandelaars en de problemen die daarbij komen.

Naast het dumpafval van huishoudens is het aantal illegale feestjes ook gestegen. Volgens de boswachter komt hierdoor extra troep en kleine kampvuurtjes in het bos. Het verstoort ook de dieren. 

Er zijn in natuurgebied Reve-Abbert al stappen ondernomen om het dumpafval te verminderen. Vahid: “We communiceren via social media en we hangen flyers op, zodat mensen erop letten.” Ook zijn er boa’s ingezet om wandelaars in de gaten te houden. Daarnaast is het park van zonsondergang tot zonsopgang gesloten.

Of dit het probleem op zal lossen, moet de boswachter nog even aanzien, vertelt hij. De regelmaten lijken in ieder geval al meer te werken.

Onderzoek

Boswachters maken zich zorgen over de toegenomen recreatiedrukte. Dit blijkt uit een enquête van het tv-programma ‘De Monitor’. In het najaar van 2020 hadden 158 boswachters van Staatsbosbeheer meegedaan aan dit onderzoek.

Zeg je mode, dan zeg je Marije. Als 21-jarige journalistiekstudent ben ik constant in de weer met mode: hoe het duurzamer kan, de laatste trends, upcycling.. Alles pakt mijn interesse!

Geef een reactie

Your email address will not be published.